Betelgeza lahko kadarkoli eksplodira kot supernova

Betelgeza lahko kadarkoli eksplodira kot supernova

Ob januarskih večerih je z evropskih geografskih širin videti ozvezdje Orion visoko nad južnim obzorjem. Živo oranžna Betelgeza navadno takoj pritegne naš pogled, saj pri zvezdah nismo navajeni na prav intenzivne barve – večina je namreč belih! To je zato, ker za nočno gledanje, na katerega se preklopijo naše oči, ko smo že nekaj časa v temi, nimamo barvnih receptorjev, ampak samo za šibko svetlobo občutljive celice, paličice, ki se aktivirajo na mrežnici.

Paličice pa so same ene vrste, zato so slabo občutljive za barve, tako da se nam vse zvezde, razen najsvetlejših, zdijo enako bele. Sij naše nadorjakinje pa je tako velik, da poleg paličic vzbudi tudi čepke, to je celice na mrežnici, ki jih uporabljamo za gledanje čez dan in pokaže se nam bleščeča barva te zvezde.

Slika prikazuje zvezdo Betelgezo pred padcem sija (levo) in na vrhuncu padca sija.
Slika prikazuje zvezdo Betelgezo pred padcem sija (levo) in na vrhuncu padca sija. Foto: Alan Dyer

Betelgeza in njen sij

Toda januarja 2020 in dva meseca prej se je sij Betelgeze tako zmanjšal, da skoraj ni bilo opaziti njene barve, in tudi videz ozvezdja Orion je bil brez tega vesoljskega žarometa drugačen, kot smo ga vajeni. Betelgeza je velikanska zvezda, nadorjakinja, ki se je po vesoljskih merilih zelo hitro razvijala. Ob svojem nastanku pred samo kakšnimi desetimi milijoni let – spomnimo se, da ocenjujejo starost Sonca na 4,5 milijarde let – je morala biti petnajst do dvajsetkrat masivnejša od naše zvezde. S takšno začetno maso je hitro pokurila zaloge jedrskega goriva in se postarala v rdečo nadorjakinjo, ki je njena končna stopnja v življenju.

Svetlobna krivulja prikazuje sij zvezde Betelgeza v zadnjih desetih letih. 10. februarja 2020 je zvezda Betelgeza dosegla zgodovinski minimum. Vir: AAVSO
Svetlobna krivulja prikazuje sij zvezde Betelgeza v zadnjih desetih letih. 10. februarja 2020 je zvezda Betelgeza dosegla zgodovinski minimum. Vir: AAVSO

Kdaj lahko eksplodira kot supernova?

Po mnenju astronomov lahko kadarkoli eksplodira kot supernova, lahko že jutri ali pa čez tisoč let! Nekateri so menili, da pomeni njeno hitro izgubljanje sija ob koncu leta 2019 začetek njenega konca, a je očitno samo znak nestabilnosti in ob koncu zime je spet zasijala mogočno kot prej.