Kako opazovati Uran in Neptun?

Uran in Neptun na večernem nebu

Če hočeš biti pravi ljubiteljski astronom, moraš dobro poznati nebo in ozvezdja ter vsaj imena glavnih zvezd v njih. Moraš vedeti, kako se vrti nebo in katera ozvezdja si sledijo na nebu skozi leto. Poleg tega pa moraš seveda poznati vse planete. In medtem ko svetlejše med njimi opazujemo redno, saj lahko na njihovih površjih že z manjšimi instrumenti vidimo številne, čudovite podrobnosti, pa sta zadnja dva v vrsti, Uran in Neptun, kar nekoliko zanemarjena.

Opazovanje Urana s teleskopom.
Mitja Govedič pripravlja teleskop na opazovanje Urana.

Glavni razlog je seveda ta, da sta v večini teleskopov videti kot piki ali majceni ploskvici in tako bolj podobna zvezdam kot pa planetom. A vsaj enkrat v karieri si moramo vzeti čas in si ogledati tudi ta dva. In morda je prav letos priložnost, da to storimo.

Planet URAN

Uran je tretji največji planet v našem Osončju in tako kot vsi zunanji planeti je tudi on plinasti velikan. Letos je v opoziciji 31. oktobra 2020 (kar je leto in tri dni po lanski opoziciji), najdemo pa ga v ozvezdju Oven. Planet leži praktično na ekliptiki in približno 13 stopinj nad nebesnim ekvatorjem. V ugodni legi za opazovanje bo vse do februarja, seveda pa nam je ob opoziciji najbliže in je navidezno največ ji. Za opazovanje Urana opazovalci z ostrim vidom pod dovolj temnim nebom ne potrebujejo dodatne optične pomoči. Viden je namreč že s prostim očesom kot zvezdica 5,7 magnitude, torej je na meji vidnosti.

ran je tretji največji planet v našem Osončju in tako kot vsi zunanji planeti je tudi on plinasti velikan. Letos je v opoziciji 31. oktobra 2020 (kar je leto in tri dni po lanski opoziciji), najdemo pa ga v ozvezdju Oven.
Levo: Ozvezdje Ovna z zvezdami do 6,5 magnitude. Z okvirčkom je označen del neba, ki je na podrobi karti desno. Desno: Natančna lega Urana od aprila 2020 do februarja 2021. Zvezde vodnice niso prav svetle, saj že glavne zvezde Ovna ne sijejo prav močno. Tri bližnje, ki so v daljnogledih in teleskopih dobro vidne in približno tako svetle kot planet, so 19 (5m7), 29 (6m0) in 31 (5m6) Ovna.

Verjetno ni potrebno posebej poudariti, da ga iz svetlobno onesnaženih mest ne moremo videti. Njegov navidezni premer okoli opozicije je le 3,7 ločne sekunde. Seveda ga bomo veliko lažje in zagotovo našli z optičnimi pripomočki, kaj več pa si pri tako majhnem navideznem premeru ne moremo obetati.

Kaj lahko opazujemo na Uranu?

Tudi sam planet nima tako razgibane atmosfere kot na primer Jupiter. Pri večjih povečavah bomo s teleskopom lepo videli bledo modrozelen disk, v dobrih opazovalnih razmerah pa bodo lastniki vsaj 20-centimetrskega teleskopa lahko opazili dve njegovi najsvetlejši luni (Titanija: 13,9 magnitude in Oberon: 14,1 magnitude), za opazovanje ostalih dveh lun, ki sta v dosegu amaterskih teleskopov (Ariel: 14,4 magnitude in Umbriel: 14,8 magnitude) pa potrebujemo še nekoliko večji objektiv.
Z opazovanji v dneh okoli opozicije, ko nam je planet najbližje, se nam pri Uranu nič ne mudi, saj se njegov navidezni premer zaradi njegove velike oddaljenosti od nas skozi leto le malo spreminja, morda se zmanjša za desetinko ali dve.

Da ga boste zagotovo ločili od okoliških zvezd, pa smo pripravili podrobno zvezdno karto. Uran lahko posnamemo z astrokamerami. Rezultat bo boljši, če imamo čim večji objektiv in čim daljše efektivno gorišče.

Največ, kar lahko opazimo na njegovem površju, je svetlejše polarno območje in kakšna svetlejša lisa na drugače enakomernem, modrozelenem disku.

Planet NEPTUN

Neptun, najmanjši in najbolj oddaljen plinasti velikan, je bil v opoziciji 11. septembra 2020 v ozvezdju Vodnarja. Nahaja se dobrih 5 stopinj pod nebesnim ekvatorjem oziroma ob kulminaciji (ko je v svoji najvišji legi na nebu) približno 40 stopinj nad obzorjem in bo v ugodni legi za opazovanje vse do konca februarja.

Za opazovanje Neptuna nujno potrebujemo optični pripomoček, vsaj daljnogled, še bolje teleskop. Njegov sij je v času okoli opozicije približno 7,8 magnitude, pred in po njej pa okoli 8. magnitude. Tudi pri njem se nam nič ne mudi, da bi ga ujeli ravno v času opozicije.

Neptun, najmanjši in najbolj oddaljen plinasti velikan, je bil v opoziciji 11. septembra 2020 v ozvezdju Vodnarja.
Levo: Ozvezdje Vodnarja z zvezdami do 6,5 magnitude. Z okvirčkom je označen del neba, ki je na podrobi karti desno. Neptun je veliko šibkejši (8m) kot najmanjše zvezdice na karti levo. Desno: Natančna lega Neptuna od septembra 2020 do februarja 2021. Zvezdi vodnici sta Fi (ϕ) Vodnarja, ki sije s 4,2 magnitude in 96 Vodnarja, ki sije s 5,6 magnitude.

Podobno kot s sijem je tudi z navidezno velikostjo. Ta se skozi vse leto giblje okoli 2,4 ločne sekunde! Planet je namreč tako daleč od nas (4,5 milijarde kilometrov oziroma 30,3 astronomske enote), da se približevanje in oddaljevanje Zemlje od njega zaradi kroženja okoli Sonca ne pozna prav veliko.

V daljnogledu ali v teleskopu bomo pri manjši povečavi videli bledo modrikasto »zvezdico«, če bomo navili povečavo in uporabili teleskop z vsaj 15-centimetrskim objektivom, pa bo lepo viden modrikast disk in pa prav gotovo Neptunova luna Triton, ki sije s 13,6 magnitude in se bo nahajala okrog 15 ločnih sekund od središča planeta.

Uran in Neptun sta v večini teleskopov videti kot piki ali majceni ploskvici in tako bolj podobna zvezdam kot pa planetom.
Uran in Neptun sta v večini teleskopov videti kot piki ali majceni ploskvici in tako bolj podobna zvezdam kot pa planetom. Bomo pa s teleskopi lahko opazovali tudi njune lune!

Kako fotografiramo Uran in Neptun?

Mojstrski astrofotografi se lotijo tudi Neptuna in skušajo posneti vsaj kakšno nianso na njegovem sicer zelo enakomernem obrazu. Opazovalne razmere morajo biti pri tako majhni ploskvici seveda vrhunske, s seeingom okoli ločne sekunde.

Zdaj, ko se zaradi epidemije vsakdanji tempo življenja spet umirja, je čas, da se umirimo tudi mi, saj imamo več časa za naš hobi, ki nam prinaša toliko zadovoljstva. Vzemimo si čas in si to zimo oglejmo plinasta velikana na robu Osončja.