Astronomska revija Spika, januar 2021

Spika, januar 2021

Januarja še nič ne kaže, da se pandemija umirja, zato bo nova številke Spike prišla še kako prav, da vam popestri sive vsakdanjike. V stilu našega premierja vas prosim, da se proti virusu borite tako, da ostanete doma, ležite na kavču in prebirate Spiko. Je lahko še kaj lepšega? In tokrat je Spika res bogata!

Če ste že slišali ali na družabnih omrežjih prebrali novico o skrivnostnem signalu, ki so ga avstralski radijski astronomi ujeli iz območja okoli Proksime Kentavra, vam Spika prinaša prava dejstva, ki žal niso tako vznemirljiva, kot lažne novice in sanjarjenje o tujih inteligentnih bitjih. Res pa je, da prava narava signala še ni pojasnjena, zato je mogoče še vse. Ne spreglejte!

Obširen prispevek je namenjen kupovanju prvega, začetniškega teleskopa. To ni pisanje v stilu dva koraka do prvega teleskopa, ampak poglobljeno razmišljanje o tem, kaj je dober in kaj neuporaben začetniški teleskop. Če niste začetnik in že imate večji teleskop, ga vseeno preberite, saj boste morda dobili kakšno koristno informacijo, da boste lahko svetovali drugim, ki vas kot izkušenega vprašajo za nasvet.

Lunatika sta po dolgem času spet naredila inventuro, ki nam močno olajša iskanje tistih Spik, v katerih je bilo opisano območje, ki ga nameravamo opazovati. Čeprav je Luna med ljubitelji kar malce zapostavljena, pa je na njej z amatersko opremo mogoče videti čudovite vesoljske pokrajine. Tudi z manjšimi teleskopi.

V galeriji se nam predstavlja Stojan Golob, ki ga mnogi poznate po njegovih slikah planetov, tokrat pa je pokazal, da je odličen astrofotograf tudi za druge vrste nebesnih teles.

Kljub temu, da nam jo je vreme pošteno zagodlo, objavljamo nekaj poročil o opazovanju Jupitra in Saturna v času okoli velike konjunkcije, še nekaj pa jih bomo v naslednjih številkah.

Čisto za konec pa Tone razmišlja o Soncu in skuša napovedati, kakšen maksimum tokratnega cikla lahko pričakujemo v prihodnjih letih. Ne vem zakaj, a tudi Sonce ni med našimi ljubitelji prav popularno, pa čeprav tudi zanj velja podobna ugotovitev kot za Luno. Na njem se da z manjšimi teleskopi že videti marsikaj zanimivega in to podnevi! Poskusite na kakšen jasen, zimski dan, če ga bomo sploh dočakali.

Za konec pa vam zaupam še recept, kako v enem koraku postati odličen ljubiteljski astronom: ugasnite računalnik in v roke vzemite kakšno dobro astronomsko knjigo!

Srečno in zdravo 2021! In ostanite naši zvesti bralci še naprej!

Kazalo januar 2021:
5 novice
8 novice: Kaj nam je uspelo izvedeti o signalu s Proksime Kentavra
10 velika konjunkcija 2020 (XII): Potepuhi in življenje (III)
14 filozofija astronomije: Krona astronomije: kozmologija
18 novice: Deset dogodkov, ki so zaznamovali leto 2020
19 efemeride za februar
Večerno nebo v februarju, 19
Sonce in Luna v februarju, 28
Planeti v februarju, 29
23 letno kazalo 2020
30 osnove: Kakšen naj bo moj prvi teleskop?
35 kometi v januarju in februarju
36 velika konjunkcija 2020: Zastor se je le delno dvignil
37 luna in jaz: Revizije čas drugič ali inventura številka dve
41 velika konjunkcija 2020: Bolje vrabec v roki … ali velika konjunkcija 2020
42 velika konjunkcija 2020: Jupiter in Saturn – velika konjunkcija 2020
43 slovenski astrofotografi: Stojan Golob
46 amaterji/Sonce: Novembrsko Sonce