Galaktično leto traja 250 milijonov let

Deset dejstev o Rimski cesti, ki jih morate vedeti! / 8. dejstvo

Galaktično leto traja 250 milijonov let

V vesolju se vse giblje in vrti. Tudi vse galaksije se vrtijo okoli svojih osi, tudi naša. Galaktično leto, to je en obhod, traja od 200 do 250 milijonov let, odvisno od tega, na kakšni oddaljenosti smo od središča. Galaksija se namreč ne vrti kot togo telo.

Če bi se, bi hitrosti z oddaljevanjem od središča padale po Keplerjevem zakonu. Najbolj zanimivo je, da hitrosti v zunanjih delih galaksije, kjer bi morale postopoma padati, ostajajo bolj ali manj konstantne. To opazovalno dejstvo kaže na to, da mora biti poleg vidne snovi (zvezd, meglic, plinskih in prašnih oblakov) v galaksiji še neka druga, nevidna snov, ki je nevidna zato, ker ne seva elektromagnetnega valovanja.

Astronomi so jo poimenovali temna snov. še danes ne vemo, kakšna je njena prava narava in kakšne so lastnosti njenih osnovnih delcev. Vemo pa, da je tu, saj z gravitacijsko silo vpliva na vidno, sevajočo snov. Na mestu, kjer prebivamo mi, traja galaktično leto približno 240 milijonov let, hitrost, s katero se Sonce giblje okoli galaktične osi, pa je 220 kilometrov na sekundo.