Devet geomagnetnih neviht, ki so se vpisale v zgodovino / Geomagnetna nevihta #7

Geomagnetne nevihte so najbolj intenzivne manifestacije vesoljskega vremena. Izraz pomeni močno motnjo Zemljinega magnetnega polja. Vzroki za najmočnejše geomagnetne nevihte so strahoviti izbruhi koronarne snovi na Soncu, ki po medplanetnem prostoru potujejo s hitrostmi nekaj sto kilometrov na sekundo. In ker se Sonce po minimumu zdaj spet prebuja in je peg na njem vse več in več, si poglejmo, kaj vse nas morda čaka v prihodnjih letih. Poleg čudovitih polarnih sijev, vidnih tudi v naših geografskih širinah, nam jo lahko močne geomagnetne nevihte pošteno zagodejo.

Še več člankov lahko preberete na mojem Sončnem blogu.

Geomagnetne nevihte so najbolj intenzivne manifestacije vesoljskega vremena.
Geomagnetne nevihte so najbolj intenzivne manifestacije vesoljskega vremena.

Nenavadna geomagnetna nevihta

Dogodek se je zgodil janurja 1994, ko se je Sončev cikel že približeval svojemu minimumu leta 1996. Takrat je bilo Sonce mirno, na njem ni bilo večjih peg, pa tudi bliščev ne. Ravno zato je podjetje Telsat Canada toliko bolj presenetilo, da sta 20. januarja odpovedala kar dva njegova satelita – Anik E1 in E2. Ta dogodek je močno odmeval v Kanadi, saj je zaradi odpovedi satelitov bil moten prenos televizijskega signala in računalniških podatkov po vsej Kanadi, prav tako pa so bile prekinjene telefonske povezave z oddaljenimi območji na severu države.

Sonce, kot ga je 9. januarja 1994 posnela sonda Yohkoh v rentgenski svetlobi. Temna lisa na Soncu je koronalna luknja, medtem ko sta dve svetlji strukturi nanj aktivni območji.

Do odpovedi obeh satelitov je prišlo, ker je, zaradi visokoenergijskih elektronov, odpovedala elektronika za nadzor vrtenja satelitov, kar je pripeljalo do njunega nekotroliranega vrtenja. Sčasoma je bil vzostavljen nadzor nad satelitom Anik E1, ki je bil vreden 281.2 milijona kanadskih dolarjev, ne pa tudi nad satelitom E2, katerega vrednost je bila 290.5 miljijona kanadskih dolarjev.

Sonda Yohkoh je sonce slikala v Sonca, ki ga je v rengentski svetlobi.

Zanimivo je, da tokrat geomagnetne nevihte ni povzročil izbruh koronalne snovi. Njen vzrok je bila hitra struja Sončevega vetra, katere hitrost je bila 700 km/s. Izvor te struje je lepo viden na posnetku Sonca, ki ga je v rengentski svetlobi naredila Sonda Yohkoh. Okoli južnega pola lahko vidimo temno območje, ki mu pravimo koronalna luknja. Ta območja so vir hitrega Sončevega vetra.

Prikazana koronalna luknja se je raztezala skoraj do sončevega ekvatorja, zato je, ko je bila obrnjena proti Zemlji, proti načemu planetu začel potovati hiter Sončev veter. Ta veter je bil izvor visokoenergijskih elektronov z energijami večjimi od 2 megaelektronvolta (MeV), ki lahko poškodujejo satelite oziroma elektronske inštrumente na njih.