Spika, april 2022

Spika, april 2022

V aprilski Spiki je kar nekaj biserov. Nadaljujemo članek o testiranju optike, tokrat z opisom praktične izvedbe postopka. Takšen test s tarčo, ki si jo lahko snamete z naše spletne strani in natisnete, je uporaben za vse vrste in tipe teleskopov, daljnoglede in fotografske objektive. Upamo, da se ga boste lotili v čim večjem številu.

V želji, da bi vas spodbudili k opazovanjem Sonca, Matej predstavlja LUNT-ov teleskop za opazovanje v H-alfa svetlobi. Sonce se prebuja, tako da je zanimivo v vidni, še bolj pa seveda v H-alfa svetlobi, kjer res lahko doživimo vso dinamiko njegovega razburkanega površja.

V intervjuju smo Tea Močnika, ki je trenutno zaposlen na observatoriju na vrhu havajske Maune Kee, kjer stojijo eni največjih teleskopov na svetu, spraševali o njegovem delu. Poglejte, kako je, če se ti uresničijo otroške sanje!

Naš filozof se tokrat poigrava z božjo kozmologijo, lunatiki pa se sprehajajo po robu Zaliva mavric. S prvim člankom se boste kratkočasili ob oblačnih nočeh, z drugim pa takrat, ko bo Luna že skoraj polna in premočna za opazovanja nezvezdnikov.

V galeriji tokrat predstavljamo Roka Palčiča, enega od ustanoviteljev observatorija Rezman pri Kamniku. Vrhunske fotografije so nastale z vrhunsko opremo v svetlobno onesnaženem okolju, čeprav se jim to sploh ne pozna!

Tu je še stalna rubrika Astronomija v naših šolah, kjer se Zorko neumorno trudi, da bi spodbudil zanimanje za astronomijo med šolniki in njihovimi učenci. Mu bo uspelo? Verjetno ne, saj je kar nekaj šol v zadnjem času odpovedalo našo revijo. Matej mi vedno, ko zapišem kaj podobnega, pravi, da samo jamram. Ne, to ni jamranje, to je žalostno zavedanje stanja, da neka šola s 500 učenci ne more dati 60 evrov na leto, da bi lahko kateri od njih v knjižnici stopil v stik z najstarejšo in edino znanostjo, ki nima svojega predmeta v naših šolah.

Ja, tako žalostno je stanje v deželici pod Alpami, v katero pa nezadržno prihaja pomlad in z njo toplejše noči, primerne za celonočna opazovanja. Izkoristite vsaj kakšno od njih in prezračite svoje zaprašene teleskope!

Kazalo april 2022:

149 novice
157 kje so naši astronomi? Intervju: Teo Močnik
159 astronomija v naših šolah (IX)
161 iz zgodovine: Princesa Enheduanna, svečenica, astronomka in prva avtorica v zgodovini, ki je podpisala svoje delo
162 filozofija astronomije: Božja kozmologija
164 efemeride za maj
Večerno nebo v maju, 164
Sonce in Luna v maju, 170
Planeti v maju, 171
172 astrofotografija: Testiranje ločljivosti optičnega sistema – II
176 kometi: Nekaj zanimivosti o nenavadnem kometu 29/Schwassmann-Wachmann
178 kometi v aprilu in maju
179 luna in jaz: Foucault, Bouguer in še kdo
183 astronomska oprema: LUNT-ov malček za opazovanje Sonca v H-alfa svetlobi
186 galerija: Slovenski astrofotografi: Rok Palčič
190 astronomsko tekmovanje: Messierjev maraton 2022
191 srečanja: Obisk MM maratona