Končana prva faza gradbenih del na observatoriju

Toplo vreme v zadnjih dveh tednih je bilo kot naročeno za pospešena gradbena dela na novem astronomskem observatoriju. Na lokaciji novega observatorija so se zaključila praktično vsa groba zidarska dela, vgradila so se ustrezne cevi za razvod elektrike in komunikacij, praktično končana pa je tudi pomična streha observatorija. V prihodnjih dneh se bo na streho vgradila lahka pločevinasta kritina in žlebovi, v notranjosti se bo na zidove nanesel zaključni sloj (omet), na tla pa se bo položila keramika.

Končana groba zidarska in konstrukcija dela na observatoriju.
Končana groba zidarska in konstrukcija dela na observatoriju.

Zidovi observatorija so zaradi nosilnosti v celoti narejeni iz armiranega betona, ki pa bodo naknadno dodatno toplotno izolirani, saj bi se v poletnih mesecih lahko preveč pregreli in potem motili izpeljavo kvalitetnih opazovanj zaradi oddajanje toplote skozi noč. V zidovih so razpeljane rebraste PVC cevi, ki so namenjene kasnejšemu enostavnemu razvodu elektrike in komunikacij po observatoriju, vgrajene so tudi ustrezne podometne PVC doze za stikala, vtičnice in vozlišča.

observatorij-astronomska-opazovalnica-zidovi
Nosilni zidovi observatorija in nekateri razvodi cevi za elektriko in komunikacijo.

Pomična streha je vsekakor najbolj zanimiv del gradnje novega observatorija. Kljub navidezni kompleksnosti izvedbe pa je vse skupaj narejeno precej enostavno, varno in uporabno. Na dva nosilna tramova iz lepljenega smrekovega lesa (BSH 10 X 12 centimetrov), ki je pokrit z Aluminijasto pločevino sta na vrhu pritrjeni dve kovinski vodili.

Tiri za pomik strehe observatorija
Nosilni tram, Aluminijasta pločevina, ki je namenjena zaščiti pred vlago in na vrhu kovinsko vodilo po kateri se vozi streha observatorija.

Po vodilih se vozijo štiri kovinska kolesa, na vsaki strani dve kolesi, vsako kolo ima nosilnost 300 kilogramov. Kolesa so pritrjena v strešno konstrukcijo v dva nosilna tramova iz lepljenega smrekovega lesa (BSH 10 X 12 centimetrov). Lepljen les je v obeh primerih uporabljen zato, ker zagotavlja večjo nosilnost in mehansko stabilnost.

Kolesa za pomik strehe observatorija
Kolo z nosilnostjo 300 kilogramov pritrjeno v strešno konstrukcijo.

Odpiranje strehe observatorija je z uporabo navedenih elementov zares varno, hitro in zelo enostavno. Streho observatorija lahko odpremo že z majhnim potiskom roke!

Ostala strešna konstrukcija je narejena iz navadnega sušenega smrekovega lesa (špirovci, deske, itd). Za pritrjevanje so uporabljeni izključno lesni vijaki, za ojačite pa še dodatni kovinski kotniki.

Vgradnja prvih dveh špirovcev v strešno konstrukcijo.
Vgradnja prvih dveh špirovcev v strešno konstrukcijo.

V streho observatorija je vgrajeno 6 centimetrov kvalitetne toplotne izolacije, ki bo v celoti preprečila pregrevanje notranjosti v poletnih mesecih.

Vgradnja TermoTop strežne izolacije debeline 6 centimetrov.
Vgradnja Termotop toplotne izolacije debeline 6 centimetrov na streho observatorija.

V današnjem javljanju s terena smo vam tako na hitro opisali nekatere bistvene točke gradnje. V prihodnjem javljanju bomo odgovorili še kakšno vprašanje in podrobneje pogledali nekatere detajle.