Konstrukcijski detajli novega astronomskega observatorija

V prvem zapisu Astronomski observatorij s pomično streho (roll-off) smo za uvod podali nekaj splošnih informacij. Danes poglejmo nekaj glavnih konstrukcijskih podrobnosti in materialov, ki bodo sestavljali nov astronomski observatorij.

Observatorij in nekateri konstrukcijski detajli.

Nekaj bistvenih konstrukcijskih podrobnosti in materjalov z zaporednimi številkami, ki jih najdete na idejnem načrtu za lažjo predstavo:

 1. Temeljna plošča in stene observatorija (debelina 10 centimetrov) bodo iz armiranega betona.
 2. Strešna konstrukcija bo iz navadnega smrekovega lesa (špirovci dimenzije 5 x 14 centimetrov).
 3. Celotna streha bo obita s smrekovim opažem debeline 2 centimetra.
 4. Glavni legi, na kateri bodo pritrjena kolesa, bosta iz lepljenega smrekovega lesa (BSH 10 X 12 centimetrov).
 5. Konstrukcija, po kateri se bo pomikala streha, bo iz lepljenega smrekovega lesa (BSH 10 X 12 centimetrov). Ker bo konstrukcija izpostavljena vremenskim pogojem, bo z ustrezno debelo slojno barvno zaščitena ter pokrita s pločevino.
 6. Streha bo izolirana s kvalitetno toplotno izolacijo debeline 6 centimetrov. Izolacija je priporočljiva zaradi zagotavljanja optimalne klime v notranjosti observatorija. Na strehi bo narejen bo tudi zračni kanal!
 7. Streha bo pokrita s pločevinasto kritino v antracit barvi v obliki normalnega strešnika.
 8. Zunanje stene observatorija bodo minimalno dodatno izolirane zaradi zagotavljanja optimalne klime v notranjosti observatorija. Na izolacijo pa bo nanešen še ustrezen zaključni sloj.
 9. Na tla v observatoriju bodo položene ploščice, ki so primerne za zunanjo uporabo (protizdrsne).
 10. Stene v notranjosti observatorija bodo zaključene s finim zaključnim nanosom.
 11. Observatorij ne bo imel oken, imel bo samo vrata širine 80 centimetrov.

V preteklih dneh se je zaradi slabšega vremena na lokaciji observatorija zaključila samo izdelava temeljne plošče in talne hidroizolacije, ki preprečuje vdor kapilarne vlage v konstrukcijo observatorija. V prihodnjih dneh sledi izdelava sten observatorija in inštalacijskih cevi za elektriko.

Temeljna plošča observatorija s hidroizolacijo

V uredništvo smo že prejeli tudi vprašanje, ki se navezuje na tehnično izvedbo samega pomikanja strehe. Na vprašanje bomo odgovorili v enem izmed prihodnjih zapisov, ko se bomo dejansko lotili te tematike.

Imate konkretno vprašanje? Pišite nam na info@astronomska-revija-spika.si in odgovorili vam bomo v enem izmed prihodnjih zapisov.