Spika, december 2018

0

V prihodnjem letu Mednarodna astronomska zveza (International Astronomical Union – IAU) praznuje 100 let od ustanovitve. Ob tej priložnosti so pozvali vse profesionalne in amaterske astronome po svetu, da s čim več javnimi prireditvami obeležijo okroglo obletnico. Seveda smo se k praznovanju pridružili tudi pri Spiki. Obeta se nam torej nekakšno mini Leto astronomije 2009 z veliko predavanji, javnimi opazovanji in razstavami. Bodite pozorni na najave dogodkov na naši spletni strani in v reviji.
V decembrski Spiki pa vas še letos čaka zvrhan koš čudovitih člankov. Ne spreglejte kometa 46P/Wirtanen, ki je po poročilih opazovalcev na zelo temnem nebu viden že s prostim očesom, zagotovo pa s kakršnim koli daljnogledom. Objavljamo karto, da mu boste lažje sledili po nebu.
V decembrskih Spikah smo v preteklih 25 letih že večkrat pisali o naporih astronomov, da bi ugotovili, kateri nebesni pojav bi lahko povezali z božično zvezdo oziroma zvezdo, ki je tri Modre vodila v Betlehem. Tokrat preberite, kako se je s to legendo ali dejstvom spopadal slavni Kepler.
Poleg stalnih rubrik je tu še opis predelave in kolimacije teleskopa tipa Klevtsov, povabilo k opazovanju kroglaste kopice M 15 v Pegazu ter najava popolnega Luninega mrka 21. januarja 2019. In to sploh še ni vse … Srečno tudi v letu, ki prihaja!

Kazalo december 2018:
501 moje mnenje: Blišč ali beda nočne pokrajinske fotografije?!
502 novice
510 iz zgodovine: Kepler in božična zvezda
514 filozofija astronomije: Astronom zakrinkan stopa naprej
516 efemeride za januar
– Večerno nebo v januarju, 516
– Sonce in Luna v januarju, 522
– Planeti v januarju, 523
524 efemeride/spremenljivke: R Leva v maksimumu sija
525 astrofotografija: Zvezde ne oproščajo – I. del: osnove
527 efemeride/Lunin mrk: 21. januar 2019 – popolni Lunin mrk
528 nove knjige: Hubert Reeves Klop minevanja
529 luna in jaz: Prednovoletno čiščenje
533 astronomska oprema: Daljnogled Celestron Upclose G2 10×50
534 amaterji: Kroglasta kopica Messier 15
535 in memoriam: Poslednji samuraj
536 kometi v decembru in januarju
538 astronomska oprema: Bližnje srečanje s Klevtsovom
542 astronomija in šola: To in ono: I. pojavi – 6

Delite na

O avtorju

Bojan Kambič

Bojan Kambič je urednik prve slovenske astronomske revije Spika. Vesolje je njegova prva ljubezen. "Astronomija ti da občutek majhnosti, neznatnosti. Človek se pri opazovanju vesolja nauči potrpežljivosti in skromnosti. Naše vsakdanje skrbi v globalnem pomenu niso pomembne.“