Spika, november 2018

Novembrska Spika prinaša novico o najpomembnejšem odkritju po gravitacijskih valovih izpred dveh let. Astronomi so namreč končno dobili neposredne opazovalne dokaze za obstoj črne luknje v središču naše Galaksije! Zdaj jih čaka naslednja velika uganka vesolja. Ugotoviti morajo, kaj je temna snov?
Tokrat vas bosta razveselila kar dva filozofska članka. Lunatiki pišejo o Descartu in Kantu. O obeh kraterjih in obeh filozofih, ki sta imela zelo zanimivi življenjski poti. V stalni rubriki pa filozofiramo o velikem Keplerju in njegovem razpetem življenju med astrologijo in astronomijo. Hudo zanimivo! Ne spreglejte!
Poleg stalnih rubrik moramo tokrat vsekakor izpostaviti galerijo Pavla Gartnerja. Njegova slika krasi tudi naslovnico tokratne Spike. In ko boste občudovali njegove posnetke, ne pozabite, da so nastali v Vogljah, naselju med Kranjem, Ljubljano in Brnikom, torej v srcu slovenskega svetlobnega onesnaženja! Ampak – kdor zna, zna! In če boste ob galeriji pomislili, da bi se tudi sami ukvarjali z astrofotografijo, boste tokrat prišli na svoj račun. Objavljamo pregledni članek o amaterskih kamerah, ki so na voljo na tržišču. V naslednjih številkah pa sledi nekaj primerjav med najbolj popularnimi in cenovno dostopnimi modeli. Če vas članki ne bodo navdušili za resno astrofotografijo, pa vam še vedno ostane vrhunsko Celestronovo držalo za pametni telefon. Pa veliko jasnih noči vam želimo!

Kazalo november 2018:
453 novice
460 novice: V središču Galaksije je RES črna luknja!
463 na mejah znanega: Kaj je temna snov?
466 filozofija astronomije: Vesolje kot ura
468 efemeride za december
Večerno nebo v decembru, 468
Sonce in Luna v decembru, 474
Planeti v decembru, 475
476 astrofotografija: Katero kamero naj izberem?
478 efemeride/spremenljivke
Hi Laboda v maksimumu sija, 478
Mira v maksimumu sija, 479
480 kometi v oktobru, novembru in decembru
481 luna in jaz: »En filozofski«
485 amaterji/astrofotografija: Uran na štiri načine
486 srečanja: Messierov plus maraton 2018
487 galerija: Pavle Gartner
490 amaterji: Velika planetarna meglica v Vodnarju
491 optika: Intraokularna leča v očesu amaterskega astronoma – 3. del
494 astronomija in šola: To in ono: I. pojavi – 5