Spika, november 2023

Polarni siji so tudi pri nas vse pogostejši, najverjetneje zato, ker se Sonce bliža novemu maksimumu svoje aktivnosti. V Spiki smo tako imeli že kar nekaj poročil, tole, ki sta ga Jure Atanackov in Javor Kac pripravila za tokratno številko, pa ima najlepše slike doslej. Res pravi polarni sij z zavesami, čeprav prevladuje rdečkasta barva. Če ga želite tudi vi kdaj ujeti, redno spremljajte spletno stran spaceweather.com.

Naš filozof je po šestih letih zaključil svojo nanizanko o filozofiji astronomije z izzivalnim naslovom Obstoj izvenzemeljskega življenja in prispevek končal s se nadaljuje … Le kam? Ne zamudite prihodnjega nadaljevanja.

Kometi so naša stalnica in tudi tokrat ni nič drugače. Poleg napovedi vidnosti kometov in Gorazdove jesenske pripovedi nam Tone tokrat postreže z zanimivo zgodbo in čudovitimi slikami, ki sta jih posnela z Rokom na observatoriju Rezman.

Že drugo leto zapored z največjim veseljem objavljamo poročilo s poletne šole GoChile, ki jo vodi Univerza v Novi Gorici, mladi raziskovalci pa za svoje raziskave uporabljajo naš avtomatski teleskop, ki stoji pod južnim nebom v Čilu. Neprecenljivo!

Tu je še povabilo za opazovanje refleksne meglice NGC 7023, znane tudi kot meglica Iris. Ker je cirkumpolarna, je primerna za opazovanje vse leto, a je v teh poznojesenskih večerih najvišje nad obzorjem in torej najbolje vidna. Poskusite jo najti tudi vi! Čisto za konec pa smo pripravili še nekaj nasvetov za opazovanje Jupitra v letošnji sezoni lova na tega plinastega lepotca, ki je primeren za prav vse velikosti teleskopov, poleg tega pa je po dolgem času spet visoko na nebu in daleč nad turbulentno atmosfero. Matej ga redno snema in prav iz njegovih čudovitih posnetkov smo sestavili tokratno naslovnico. V članku lahko preberete, »da je najboljši teleskop za opazovanje tisti, ki ga imate doma«. Zato ne cincajte, ali bo vreme ali ne bo, če je jasno, ga vzemite pod nebo in opazujte. Tudi s slabim teleskopom nabirate opazovalne izkušnje!

Kazalo november 2023:

453 novice
463 nove knjige: Ali je »bistvo očem nevidno …«?
466 filozofija astronomije: Obstoj izvenzemeljskega življenja
468 efemeride za december
Večerno nebo v decembru, 468
Sonce in Luna v decembru, 474
Planeti v decembru, 475
476 Polarni sij 25. septembra 2023
479 kometi v novembru in decembru
479 kometi: Jesenska povratnika
480 kometi: Zmuzljivčeva predstava
483 Lunin mrk: Delni Lunin mrk 28. oktobra 2023
484 efemeride: Vidnost rdeče pege v novembru in decembru
485 luna in jaz: Tisti s piko
488 tabori: Projektno delo na poletni šoli GoChile
490 amaterji: Refleksna meglica NGC 7023
493 planeti: Jupiter: sezona 2023/24