Spika, oktober 2023

Naše srečanje na Limbarski gori je žal zaradi slabega vremena odpadlo. Mesec dni prej in mesec potem smo imeli lepo vreme, ravno tisto soboto pa se je vse zarotilo proti nam. Ampak kaj moremo, taka je usoda hobija, ki je odvisen od vremena. Se vidimo prihodnje leto, če nam bodo bogovi naklonjeni, kot bi rekel Tone Špenko. Tokratno Spiko zagotovo zaznamuje observatorij Rezman in njegova fanta, Rok in Tone.

Prvi nam predstavlja novo pridobitev, vrhunsko astrokamero Celestron RASA 11, s katero je posnel že tudi prve slike. Te kažejo, da si lahko v prihodnje iz tega naslova obetamo vrhunsko astrofotografijo. Tone pa opisuje svoj lov za kometom Nishimura, med katerim je posnel nekaj čudovitih slik, kljub temu, da razmere niso bile ugodne. Rok je slike obdelal in zložil v sliko, ki krasi tokratno naslovnico.

Naš filozof nam tokrat predstavlja eno najbolj kontroverznih idej v kozmologiji: antropično načelo. To pravi, če povemo poenostavljeno, da se je vesolje razvilo v to, kar je danes, samo zato, da bi v njem nastali mi, inteligentni ljudje. Preberite in presodite sami, če ima ideja kaj soli. Tukaj sta še predstavitvi dveh astronomskih taborov, prvega in zadnjega. Prvi je iz davnega leta 1978 in sodi v zgodovino slovenske astronomije, zadnji pa je letošnji v Šalovcih, katerega pridelek je nekaj vrhunskih astrofotografij, ki so jih posneli mladi, nadobudni astronomi.

Čisto za konec pa je tu še mini test mini teleskopa Omegon N 102/640. Se da kaj videti s tako majhno napravo? Gorazd pravi, da ja … Babje leto se počasi končuje. Upamo, da ste ga uspeli izkoristiti in ste kakšno noč preživeli tudi pod nebom, na katerem kraljuje Jupiter. Bo našim vrhunskim astrofotografom ob letošnji opoziciji uspelo posneti kakšne res dobre slike tega plinastega velikana, ki je zdaj po dolgem času spet razmeroma visoko na nebu? Bomo videli in poročali. Ostanite z nami.

Kazalo oktober 2023:

405 novice
413 novice: OSIRIS-REx je dostavil vzorce asteroida Bennu
416 filozofija astronomije: Antropično načelo
419 efemeride za november
Večerno nebo v novembru, 419
Sonce in Luna v novembru, 426
Planeti v novembru, 427
428 kometi v oktobru in novembru
429 kometi: Predstava v zori
432 planeti: Uran in Neptun na nočnem nebu
434 kometi: Komet C/2023 P1 (Nishimura): moja zgodba
435 planeti: Vizualci in Jupiter
436 efemeride: Vidnost rdeče pege v oktobru in novembru
437 luna in jaz: Jesenski
440 astrofotografija: Dela nikoli ne bo zmanjkalo
442 tabori: Naravoslovno astronomski tabor Šalovci 2023
444 iz zgodovine: Prvi astronomski tabor v Sloveniji
447 amaterji: Globoko vesolje skozi deset centimetrov