Spika, julij/avgust2023

Poletno številko smo pripravili tako, da je v njej za vsakogar nekaj, pač v skladu z več kot 2000 let starim Platonovim vprašanjem, ki nam ga predstavlja naš Filozof: ležati na hrbtu in opazovati ali računati? Filozofija naše revije je seveda jasna. Od prve številke pred več kot 30 leti se namreč trudimo, da bi vas spodbudili k opazovanjem, bodisi s prostim očesom, bodisi z optično pomočjo. In temu je namenjen tudi večji del poletne Spike. V efemeridah najdete številne namige za opazovanje najlepših objektov poletnega neba. Lunatik, ki je zdaj na Luni sam, se potika po njenem jugu in nam predstavlja zanimive kraterje, s katerimi si lahko krajšate čas, ko je noč zelo kratka in jo še dodatno presvetli naša vesoljska soseda. Med številnimi nezvezdnimi objekti poletnega neba, ki v teleskopih jemljejo dah, smo tokrat pripravili predstavitev razsute kopice M 25 v Strelcu. Zorko pa seveda ne more iz svoje kože in vas skuša prepričati, da se potrudite in posnamete kakšen spekter svetlih zvezd, a da pri tem ne pozabite tudi kaj izračunati.

Tu je še daljši prispevek našega veterana Toneta, ki je svoj satelit Ka spremljal in vodil po Islandiji in skupaj sta posnela osupljive slike polarnega sija.

Za konec pa še izlet v zgodovino slovenske astronomije z Borisovim pregledom dveh knjig Lava Čermelja. Tudi ti sta v skladu s Platonom in obe so izdali v 30-ih letih prejšnjega stoletja. Ena je učbenik iz astronomije, druga pa je namenjena ljubiteljskim opazovalcem. Noči, ki prihajajo, so resda kratke, a v ugodno lego za opazovanje prihajata svetla in zanimiva plinasta planeta, s katerima se lahko spopadete vizualno, ali pa ju poskušate posneti. Kakorkoli že, izkoristite dopust in počitnice ter se naužijte lepot nočnega neba. In ne pozabite, v začetku avgusta so spet aktivni Perzeidi. Mi pa se beremo spet septembra.

Kazalo julij/avgust 2023:

293 novice
302 kozmični delci: Sončeva senca
306 zvezde: Spoznajmo deset najbližjih zvezd
310 filozofija astronomije: Ležati na hrbtu ali računati?
312 efemeride za avgust in september
Večerno nebo v avgustu, 312
Večerno nebo v septembru, 317
Sonce in Luna v avgustu, 322
Planeti v avgustu, 323
Sonce in Luna v septembru, 324
Planeti v septembru, 325
326 astronomija in šola: Zvezde so »Groharjeve sejalke življenja«, posnemimo njihove spektre
331 amaterji: Jubilejna supernova
331 polarni sij: Praznični kres
332 efemeride: Vidnost Jupitrove Rdeče pege v avgustu in septembru
334 luna in jaz: In še vedno smo tu
338 polarni sij: Satelit Ka – misija Sever
344 amaterji: M 25 – pravljična kopica poletnega neba
345 kometi v poletnih mesecih
347 Lavo Čermelj: Kozmografija in Ljudska astronomija