Spika, junij 2023

Junijska Spika je polna izzivov in opazovalnih napotkov, saj se bliža čas počitnic in dopustov, ko si lahko vzamemo več časa za naš hobi, pa tudi noči so tople in prijetne.

Prvi izziv so tri razsute kopice v Kačenoscu in Kači, ki so dobro vidne že z navadnim daljnogledom, v krajih s temnim nebom pa se jih lahko lotimo tudi s prostim očesom. Če imate teleskop, lahko mimogrede preverite, ali je res, da so vse tri najboljše vidne prav v daljnogledu z velikim zornim poljem.

Naslednji izziv, ki vas bo zaposlil čez vse poletje, je lov na noktilucentne oblake. Gorazd je samo za vas pripravil kratek vodič, kako in kje jih uloviti.

Matej pa vas izziva s slikami Sonca, ki jih je posnel maja, ko je bila aktivnost res visoka. In ker bo taka še kar nekaj časa, se lahko Sonca lotite tudi vi. Astrosolar folija in teleskop, pa že lahko uživate v predstavah, ki nam jih ponuja.

Serija luna in jaz gre naprej! Sandi se je tokrat podal na južno območje Lune in naletel na krater Wilhelm, ki ga doslej v stotih nadaljevanjih še ni opisal.

Predstavljamo še opazovalni pripomoček, ki sliši na ime binokularni nastavek ali po domače binoviewer. Ta sicer ni nujno potreben, opazovanja pa naredi prijetnejša.

Seveda so tu še bogate novice, zanimivo poročilo o astronomski delavnici za slepe in slabovidne ter obvezno filozofiranje o teorijah strun.

V galeriji se tokrat predstavlja Bogdan Vuk. Poglejte, kaj ustvarja, in se čudite!

Na koncu naj se zahvalimo vsem, ki ste nam čestitali ob 30-letnici izhajanja. Bilo je naporno, a vredno vsega truda, ki smo ga vložili v projekt slovenske astronomske revije. Čisto na koncu pa samo še obvestilo, da bodo Moravške noči astronomije tudi letos in sicer 23. septembra. Točen kraj dogajanja in urnik prireditve pa vam sporočimo v poletni Spiki.

Kazalo junij 2023:

245 novice
250 Sonce: Sonce cveti
254 novice: Detektor gravitacijskih valov LIGO po treh letih nadgradenj spet deluje
256 Nekaj novega: tipam ozvezdja
258 filozofija astronomije: Misliti teorijo strun
260 efemeride za julij
Večerno nebo v juliju, 260
Sonce in Luna v juliju, 266
Planeti v juliju, 267
268 obletnice: Trideset let
270 amaterji: Dva binokularska dragulja na poletnem nebu
272 amaterji: SN 2023ixf – nova svetla supernova v Vetrnici (M 101)
274 zanimivosti: Zelo kratek vodič po noktilucentnih oblakih
275 vesoljsko vreme: Polarni sij, prvič!
276 amaterji: Polsenčni Lunin mrk 5. maja 2023
277 luna in jaz: Sam in osamljen, ali le kod in kam?
280 opazovalna oprema: Binokularni nastavek za teleskop
282 galerija: Slovenski astrofotografi: Bogdan Vuk
286 kometi v maju in juniju
286 Sonce: Majski nasmeh Sonca