Spika, december 2022

Zgodovina se ponavlja. Tako kot so v začetku izhajanja revije v 90-ih letih prejšnjega stoletja na naslovnicah prevladovale fascinantne slike takrat novega vesoljskega teleskopa Hubble, ki so nam jemale dih, nam zdaj to isto počnejo slike novega vesoljskega teleskopa James Webb. S to razliko, da so slednje še bolj divje, še bolj neverjetne in še bolj podrobne. Z njimi vesolje spoznavamo v novi luči – infrardeči. Ta nam prinaša sporočila iz zvezdnih porodnišnic, iz atmosfer eksoplanetov, iz roba vidnega vesolja … Si predstavljate, kaj vse bi lahko dosegli, če bi namesto v orožje denar vlagali v znanost in razvoj?

Morda bi potem, v tej renesansi znanstvene miselnosti, tudi mi končno prišli do svojega planetarija, ki bi nam bil v ponos in bi kazal naš odnos do najstarejše in trenutno (izven meja naše deželice) najbolj čvetoče znanosti. Tako pa tam v središču Ljubljane stoji pozabljen in zaprašen projektor planetarija, ki smo ga nekoč že imeli. Z njega je med obiskom obrisal desetletni prah Boris Kham.

Opus prispevkov našega filozofa se počasi izteka. Že zdaj pa vas obveščamo, da bo maja prihodnje leto ob 30-letnici izhajanja naše revije izšla knjiga z vsemi objavljenimi prispevki.

To bo prva taka knjiga v slovenskem jeziku, ki bo povzela razvoj astronomske misli od prazgodovine do danes. Prva, ki se ne bo ustavila pri velikem poku, ampak pogledala tudi onkraj vidnega vesolja. Neprecenljivo za narodov blagor!

Tu je še test okularjev, ki vam bo morda koristil pri nakupu tega nujnega pripomočka za opazovanje. Če o njihovem delovanju ne veste prav dosti, pa si najprej preberite Malo šolo geometrijske optike. Sapienti sat, kot bi rekli antični filozofi!

Kazalo december 2022:

501 novice
512 iz zgodovine: Skok v našo astronomsko preteklost: pozabljeni planetarij v središču Ljubljane
514 filozofija astronomije: Ciklično vesolje
516 efemeride za januar
Večerno nebo v januarju, 516
Sonce in Luna v januarju, 522
Planeti v januarju, 523
524 astroturizem: Misija satelita Ka
525 kometi v decembru in januarju
526 astronomija in šola: Sončev mrk v Naklem v luknjah med oblaki
528 astronomija in šola: Mala šola geometrijske optike
532 efemeride: Vidnost rdeče pege v decembru in januarju
533 luna in jaz: Ženske na Luni – III
537 test: Cenovno dostopni okularji
540 galerija: Pavle Gartner