Spika, november 2022

Kljub nemogočim vremenskim razmeram v dneh pred mrkom in celo na sam dan dogodka se nas je narava čudežno usmilila in nam – vsaj tistim najbolj vztrajnim – omogočila opazovanje delnega Sončevega mrka. Objavljamo nekaj poročil uspešnih opazovalcev. Na naslednjega bomo morali počakati do marca 2025, ko bo magnituda le 0,12, potem pa nas avgusta 2026 čaka pravi grenlandsko-islandsko-španski spektakel s popolnim Sončevim mrkom. Pri nas bomo takrat doživeli kar 87-odstotno zakritost Sonca.

Vsi nadobudni šolarji in njihovi starši pa ne spreglejte poročila o Prvi poletni šoli astronomije GoChile, ki so jo pripravili strokovnjaki Univerze v Novi Gorici v sodelovanju z Zavodom Cosmolab. To je zagotovo strokovno najbolj podkovan in neoporečen astronomski tabor za mlade navdušence, kar smo jih imeli doslej. Upajmo, da bodo s to šolo nadaljevali tudi v prihodnjih letih.

Ko boste prebrali novo nadaljevanje filozofije astronomije, vam bo bolj jasno, zakaj se po spletu pojavljajo tako bizarne ideje o tem, kaj naj bi naše vesolje bilo.

O Merkurju v Spiki pišemo bolj redko, tokrat pa se je z njim srečeval Boris Kham in na koncu svojega prispevka izzval najboljše planetarna astrofotografe. Če ste med njimi, nikar ne spreglejte članka!

Naš vrli Medvodčan pa se je tokrat spet izkazal z uporabnim izdelkom, ki je prišel iz njegove delavnice v kleti. Senčilo za daljnogled vam bo prišlo še kako prav, stalo pa vas bo le kakšen evro ali dva. Neprecenljivo! Za konec pa je tu še obletnica našega stalnega sodelavca Martina Brgleza, ki se že 50 let ukvarja z ljubiteljsko astronomijo. Starejši bralci se boste zagotovo z nostalgijo spomnili slavnega AT-140, mlajši pa boste začudeno gledali, s kakšnimi teleskopi, okularji in montažami smo se nadobudneži ukvarjali v 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja. Ampak opazovali smo zagotovo več kot opazuje večina današnjih lastnikov modernih fensi teleskopov!

Kazalo november 2022:
453 novice
461 novice: Kvazarji so se zavili v črnino: umrl je Maarten Schmidt
462 astronomija in šola: Poletna šola astronomije GoChile
466 filozofija astronomije: Čudno virtualno večvesolje
468 efemeride za december
Večerno nebo v decembru, 468
Sonce in Luna v decembru, 474
Planeti v decembru, 475
476 amaterji: Poletna noč
478 planeti/amaterji: Jesensko srečanje z malčkom Merkurjem
480 Sončev mrk: Delni Sončev mrk 25. oktobra 2022 – poročila opazovalcev
482 Sončev mrk: Mrk na Pagu
484 efemeride: Vidnost rdeče pege v novembru in decembru
485 luna in jaz: Ženske na Luni – II
489 samogradnja: Naredi si sam: senčilo za daljnogled
490 kometi v novembru in decembru
491 astronomija in šola: Astronomska noč z OŠ Bežigrad
492 obletnice/amaterji: 50 let moje amaterske astronomije