Spika, marec 2015

20. marca bo delni Sončev mrk. Če bo vreme ugodno, bo to pravi praznik astronomije po vsej Sloveniji, saj bodo društva in posamezniki pripravili številna javna opazovanja za vse tiste, ki nimate teleskopov ali pa vas astronomija ”pritegne” le takrat, ko se dogaja kaj zanimivega. Ne zamudite!
Še isti dan bo na AGO Golovec v Ljubljani dan odprtih vrat (odprta so štirikrat na leto ob menjavi letnih časov), najbolj nestrpni pa se že lahko podate na mesto Messierjevega maratona, ki bo tokrat v Kanalskem Vrhu pri jezeru ČHE Avče. Dogajanje bo torej pestro, kot je pestra marčevska Spika.
Bogdan Kilar nas pošilja nazaj v šolo, kjer nam razloži, kako na preprost način s pomočjo Sonca določimo geografske koordinate kraja, kjer se nahajamo. Način je preprost, če znamo prej pošteno ”potelovaditi” z enačbami, seveda. Poleg stalnih rubrik (efemeride za april, meteorski roji v aprilu, luna in jaz …) je tu še test fotoaparata Fujifilm in nasvet, kako slike Sonca, posnete z različnimi filtri, obarvati v realne barve. Največ pozornosti pa bo vsekakor pritegnil izdaten opazovalski članek o Jupitru, ki prav zdaj kraljuje na večernem nebu.
Najbolj zanimiv pa je zagotovo utrinek o Sončevem mrku leta 1842. Avtor na koncu piše, da so ”mrkenje sonca opazovali učeni kakor tudi nezavedni ljudje, med zadnimi so tudi nekateri govorili, da bode sodni dan.” Če boste 20. marca srečali kakšnega takšnega ”nezavednega”, mu mirno povejte, da je budala …

Kazalo marec 2015:
101 novice
112 osnove: Določitev geografskih koordinat s Soncem
116 efemeride za april
124 meteorski roji v aprilu
125 amaterji: Zvezdna karta šentviških astronomov
127 luna in jaz: Skodelice in servirni krožnički
131 planeti: Jupiter na večernem nebu
136 kometi: Stokrat svetleje od napovedi
138 astrofotografija: Fotografiranje Sonca in barvanje površja v realno rumenkasto barvo
139 iz zgodovine: Arhitekt Ivan Jurečič
139 iz zgodovine: Sončev mrk leta 1842
140 test: Fujifilm X-E1 pod zvezdami
143 amaterji: Peklenski trojček