Spika, marec 2018

Če smo besedico ”bogata” v zvezi s Spiko doslej uporabljali bolj za šalo kot zares, pa je tokrat drugače. Marčna Spika je čisto zares bogata in to z znanjem in iznajdljivostjo naših, slovenskih astronomov. Pa pojdimo po vrsti. Objavljamo prvo poročilo z astrofotografskih delavnic Chilescope, ki potekajo pod mentorstvom mojstra Mihelčiča. Udeleženci na daljavo upravljajo z metrskim teleskopom, ki stoji v Čilu, snemajo slike in jih potem na delavnicah ostrijo, zlagajo in obdelujejo. Ena od njih – velikanska kroglasta kopica Omega Kentavra – krasi tokratno naslovnico Spike. Prijavite se, še je čas. Prihajajo planeti!
Pavle Gartner se je naveličal vsake pol ure popravljati ostrino slik, ki jih snema na svojem domačem observatoriju, zato je izkoristil oblačne dni in izdelal avtomatski fokuser, ki je primeren za vsak teleskop. Vrhunsko, tako kot sta vrhunsko ostri priloženi sliki Plejad in meglice Kalifornije. Vredno branja in nakupa!
Za vse, ki ste uživali v čeških risankah A je to! in ”mojstrovinah” domačih mojstrov Pata in Mata, pa je tu še domača astrofotografska montaža iz delavnic našega Medvodčana. Poglejte, kaj se da narediti iz nekaj deščic, panta za vrata in nekaj vijakov. Ne bo vam žal!
Seveda so tu še številni drugi prispevki in stalne rubrike, tako da je za vsakega nekaj in vam zanimivega branja še dolgo ne bo zmanjkalo. Pa veliko jasnih dni in noči vam želimo!

Kazalo marec 2018:
101 novice
108 novice: Delavnica Chilescope – poročilo 1
111 filozofija astronomije: Rojstvo astronoma-kralja
113 iz zgodovine: Precesija in antični astronomi
114 iz zgodovine/osnove: Zorni kot zvezde
116 efemeride za april
Večerno nebo v aprilu, 116
Sonce in Luna v aprilu, 122
Planeti v aprilu, 123
124 osnove/planeti: Medsebojna zakritja planetov
129 luna in jaz: Hipparchus z okolico
126 Sonce: Stotici
128 efemeride: Vidnost rdeče pege v marcu in aprilu
133 nova oprema: Solar Scintillation Monitor (SSM)
134 astrofotografija: Avtomatizacija ostrenja slike od A do Ž
137 samogradnja/astrofotografija: Domača astrofotografska montaža Barn Door Tracker
140 osnove/zanimivosti: Testirajmo ločljivost svojega očesa
142 kometi v februarju, marcu in aprilu