Spika, oktober 2021

Že po kazalu lahko vidite, da je oktobrska Spika bogata in pestra in da bo v njej vsak našel nekaj zase. Za učitelje (pa tudi za ostale bralce) smo pripravili nadaljevanje serije o astronomiji v šolah, kjer najdete marsikateri dober nasvet, kako to znanost še bolj približati mladim radovednežem. Tu je še preprosta, a poučna astrofotografska vaja o spremljanju gibanja Venere po nebu.

Poročamo o uspešno rešenem Spikinem izzivu iz ene od prejšnjih številk in vam hkrati ponujamo novega, ki – upamo – vam bo dal vetra! Vetra v jadra, da boste svoje teleskope lažje prignali do skrajnih meja.

Še en opazovalski predlog vam ponujamo tokrat, predlog, ki ga nikakor ne smete zamuditi. Letos je Ceres tik pred opozicijo v taki legi, da ga boste enostavno našli tudi tisti manj izkušeni opazovalci. Ne zamudite te enkratne priložnosti!

Med novicami tokrat izstopa tista, ki obljublja, da bo vesoljski teleskop James Webb končno le poletel v vesolje. Poglejte, zakaj se ga astronomi že tako veselijo.

Vsi, ki v družbi radi debatirate o globokih vprašanjih kozmologije, se boste gotovo strinjali z našim filozofom, ki se sprašuje ali naj bo astronom tudi filozof?

In to sploh še ni vse! Tu so še lunatiki, ki hodijo po robu, efemeride Lune, Sonca in planetov, ter nekaj poročil o opazovanju Perzeidov.

Za konec pa še pohvala udeležencem astronomskega tabora v Šalovcih, ki so svoje poročilo opremili s tako dobrimi astronomskimi fotografijami, da smo pripravili kar galerijo. Čestitamo za napredek in vztrajanje! Izzivov je v naslednjih mesecih na nebu toliko, da čim prej obrišite prah s svojih teleskopov in se podajte pod nočno nebo. Vreme bo!

Kazalo oktober 2021:

405 novice
410 osnove: Astronomija v naših šolah (III)
413 novice: James Webb je pripravljen na izstrelitev
416 filozofija astronomije: Naj bo astronom tudi filozof?
419 efemeride za november
Večerno nebo v novembru, 419
Sonce in Luna v novembru, 426
Planeti v novembru, 427
Vidnost rdeče pege v oktobru in novembru, 434
428 amaterji
Perzeidi 2021, 428
Perzeidi na Nanosu, 429
Perzeidi na radiju Ognjišče, 429
430 Spikin izziv:
Meglica Severna Amerika, 430
Vizualno opazovanje meglice NGC 7000, 431
432 efemeride/asteroidi: Tokrat pa res ne zamudite: pritlikavi planet Ceres v opoziciji!
433 kometi v oktobru in novembru
435 luna in jaz: Skriti biseri na robu – 3. del
439 astronomija in šola: Astronomska vaja: spremljajmo gibanje Venere
440 Spikin opazovalski izziv: Stephanov kvintet
442 galerija: Vrhunski astronomski tabor v Šalovcih
446 iz zgodovine
Tychova sestra, Sophia Brahe, 446
Enheduanna, 447