Spika, september 2021

Poletja je konec in če bi bilo vse normalno, bi se zdaj že pripravljali na naše tradicionalno Spikino srečanje ljubiteljev astronomije, ki je zadnja leta potekalo na Limbarski gori pod imenom Moravške noči astronomije. Pa ni. Korona je vse postavila na glavo. Organizatorji si žal ne moremo privoščiti javnega srečanja, kjer bi preverjali PCT in zavračali tiste, ki ga ne izpolnjujejo. Zato bodo takšne prireditve morale počakati na boljše čase.

Spika pa je ves ta koronski čas redno izhajala in vas vsak mesec razveseljevala z novimi vsebinami. In tudi tokrat ni nič drugače.

Za vse, ki ste radi s teleskopom pod nočnim nebom, je tu novo nadaljevanje serije luna in jaz. Predstavljamo Dvojno kopico v Perzeju, ki je eden najlepših objektov na nebu, in ki navdušuje vse, tiste z manjšimi in tiste z večjimi teleskopi. Vsi resni opazovalci pa boste še posebej veseli novega nadaljevanja o filtrih za vizualno opazovanje.

Naš filozof tokrat razpreda o smislu našega obstoja v vesolju, Tone Špenko se ukvarja s Soncem in njegovo aktivnostjo v preteklosti, Zorko Vičar pa se še naprej trudi, da bi morda nekoč astronomijo, kraljico znanosti, spravili v slovenske šole kot obvezni predmet. Utopija?

V galeriji predstavljamo avstrijskega astrofotografa, portretista kometov Geralda Rhemanna, ki ga v svojih člankih večkrat omenja tudi naš opazovalec kometov Tone Špenko.

Poleg stalnih rubrik je tu še nekaj poročil o poletnih opazovanjih, seveda ne manjka poročilo o NLC-jih. Jesenske noči so že daljše, že zvečer pa je na meridijanu tudi Rimska cesta s Strelcem. Zato ne odlašajte, ko vas jasno nebo vabi, da preživite noč pod njim!

Kazalo september 2021:

357 novice
365 iz zgodovine: Druga meritev velikosti Zemlje
366 osnove/zanimivosti: Še vedno skrivnostni Oortov oblak na robu Osončja
368 astronomija in šola: Astronomija v naših šolah (II)
370 filozofija astronomije: Smisel našega obstoja v vesolju
372 efemeride za oktober
Večerno nebo v oktobru, 372
Sonce in Luna v oktobru, 378
Planeti v oktobru, 379
380 Sonce: Leto brez poletja, aleluja in Daltonov minimum
382 nova knjiga: Solarna astronomija
383 amaterji: Dve avgustovski
384 amaterji: Perzeidi 2021
384 amaterji: Julijsko srečanje Venere in Marsa s srpom Lune
386 Filtri za vizualno opazovanje (II)
387 kometi v septembru in oktobru
389 luna in jaz: Konec poletja z Golgijem in Zinnerjem
393 amaterji: Dvojna kopica v Perzeju
394 galerija: Evropski astrofotografi: Gerald Rhemann, portretist kometov
398 amaterji: Misija NLC 2021
399 amaterji: »Svetlikasti oblaki«