Spika, december 2021

V zadnji številki Spike v letu 2021 smo vam pripravili cel kup zanimivosti, ki vam bodo krajšale dolge decembrske večere. Najprej izpostavimo odziva na Spikina izziva, ki ju lahko z razmeroma preprosto astrofotografsko opremo ponovite tudi sami. Martin Brglez poroča o uspešnem fotografiranju pritlikavega planeta Ceres, Boštjan Tovšak pa o lovu na Štefanov kvintet. Tu je tudi nov izziv za vse tiste, ki še niste videli Urana. S podrobno zvezdno karto bo opazovanje enostavno, le pod nočno nebo se morate podati vsaj z lovskim daljnogledom.

Za vse, ki imate željo, da bi se zapisali v zgodovino astronomije, objavljamo karti dveh ponavljajočih se nov, na kateri morate biti pozorni, če želite biti prvi, ki bo opazil njun ponovni izbruh.

Tu je še poročilo o neuspešnem in uspešnem opazovanju delnega Luninega mrka, ki ni uspelo Borisu z Nanosa, a ko je njemu Luna zašla, je vzšla naši stalni sodelavki Mariji Strojnik čez lužo. Ja, Spika ima nadzor nad dogajanjem na nebu 24 ur na dan in vse dni v tednu!

Marljivi so bili tudi naši stalni sodelavci s svojimi stalnimi rubrikami, ki so med bralci zelo popularne. Filozof Milan se ubada z mitologijami stvarjenja, lunatiki so še vedno na robu Lune, Vičarjev Zorko pa se na vse pretege trudi, da bi učitelje po šolah animiral za več astronomije. Mu bo uspelo ali gre le za Sizifovo delo?

Češnja na torti pa je test Skywatcherjevega Dobsona Skyliner 250PX, ki je za svojo ceno res vrhunski izdelek. Ne spreglejte!

Vesele praznike vam želimo in ko bodo glave preveč razgrete od vsega dobrega, si jih ohladite pod jasnim zvezdnim nebom!

Kazalo december 2021:

501 novice
506 novice: Spoznajte kandidate za prve medzvezdne astronavte
508 Astronomija v naših šolah (V)
514 filozofija astronomije: Veliki pok in mitologije stvarjenja
516 efemeride za januar
Večerno nebo v januarju, 516
Sonce in Luna v januarju, 522
Planeti v januarju, 523
524 amaterji: Nova RS Kačenosca
527 astrofotografija: Ceres – fotografirajmo ga
528 zanimivosti; Zemljina senca
529 kometi v novembru, decembru in januarju
531 luna in jaz: Dva očeta
535 Spikin izziv: Štefanov kvintet fotografsko
536 Testirali smo: Skywatcher Skyliner 250PX
540 amaterji/Lunin mrk: Optimistična avantura: delni Lunin mrk
540 amaterji/Lunin mrk: Skoraj popolni Lunin mrk
542 amaterji/planeti: Uran na večernem nebu
542 amaterji/planeti: Nekaj osnovnih podatkov o Uranu