V eni noči opazujmo Venero, Jupiter, Mars, Saturn, Uran, Neptun in Merkur

Ves september lahko na našem nebu (v eni noči) opazujemo sedem planetov našega osončja – Venero, Jupiter, Mars, Saturn, Uran, Neptun in tik pred vzhodom Sonca še Merkur. Nad zahodnim obzorjem sta najsvetlejša Venera in Jupiter, drug od drugega oddaljena dobrih petnajst stopinj. Jupitru dodajte dobrih štirideset stopinj, pa boste dosegli Saturn na samem jugu, dodajte še natanko trideset stopinj, da boste zagledali Mars proti jugovzhodu.

Kmalu po zahodu Sonca okrog 15. septembra 2018 nas zahodnem delu neba pričakajo Venera, Jupiter, Luna, na jugu pa Saturn.

Dobrih štirideset stopinj naprej proti vzhodu nas v ozvezdju Vodnarja pričakuje Neptun, če se pomaknemo še za dodatnih štirideset stopinj proti vzhodu po ekliptiki, natančneje v ozvezdje Ovna pa lahko najdemo še Uran. Merkur je do sredine meseca še v ugodni legi za opazovanje, potem pa se začne izgubljati v jutranji zarji saj je z vsakim dnem navidezno bližje Soncu.  Proti koncu meseca ga tako ne moremo več opazovati!

Na jugu septembra okrog 20. ure kraljujejo svetla zvezda Antares, Saturn in Mars.

Kako poiskati planet Uran in Neptun?

Večino planetov lahko brez težav vidimo s prostimi očmi, problematična sta le Uran in Neptun. Najlaže bo z računalniško vodenimi teleskopi ali kakšno podrobno karto, ki si jo lahko pripravite v kakšnem ustreznem programu in bo dejansko ustrezala vaši opazovalni opremi. Tisti z računalniško vodenimi teleskopi (ti imajo po navadi funkcijo Go-To) pa ju boste enostavno našli z nekaj kliki. V meniju izberete želen planet in teleskop vam ga bo poiskal sam.

V začetku septembra lahko na vzhodu med 5 in 6. uro opazujemo Merkur in svetlo zvezdo Sirij.

Venera, Jupiter, Saturn, Uran in Neptun odlično kažejo nebesno ekliptiko, Mars, ki bo tudi praktično ves september najsvetlejša »zvezda« na našem nebu pa je od ekliptike trenutno oddaljen od nje več kakor 6 stopinj proti jugu.