Večeri na astronomskem observatoriju Golovec, Ljubljana

Astronomsko geofizikalni observatorij Golovec (Pot na Golovec 25, Ljubljana – zemljevid) prireja v letu 2017 vsak drugi četrtek v mesecu ob 19. uri dogodek Večeri na astronomskem observatoriju. Program sestavlja mesečno tematsko predavanje in delavnica opazovanja s teleskopom. Brezplačne vstopnice bodo na voljo na torek pred predavanjem ob 19. uri na tej spletni strani. Število prostih mest je 30.

Program večera:

Predavanje Galaktično druženje, dr. Dunja Fabjan

Galaksije se rade družijo v večje skupine galaksij, kjer se v teku razvoja vesolja dogaja marsikaj zanimivega! Zakaj pride do takega združevanja? Kaj se ob tem dogaja z zvezdami in plinom, ki sestavljajo galaksije? Katere učinke imajo na okolico aktivna galaktična jedra in supernove? O vsem tem (pa še kaj več) boste izvedeli na prvem predavanju cikla Večeri na astronomskem observatoriju! Predavanje traja 45 minut.

Opazovalna delavnica s teleskopom, Bojan Dintinjana in Herman Mikuž

V primeru lepega vremena sledi še praktična delavnica s teleskopi. Ogledali si bomo nekaj zanimivih objektov na zimskem nebu. Poleg Venere in Lune tudi galaktično kopico Plejade, dvojno zvezdno kopico v Perzeju in znamenito Orionovo meglico. V primeru oblačnega vremena bomo izvedli samo ogled teleskopa Vega, objekte zimskega neba pa si bomo ogledali na arhivskih posnetkih.

opazovanje-teleskop-golovec

Več na spletnih straneh Astronomske skupine in AGO Golovec.