Da bo končno zares ostro: kako natančno izostrimo sliko pri astrofotografiji

Kako izostrim sliko? Vprašanje, ki ga velikokrat dobimo v uredništvo in prišel je čas, da konč- no zapišemo kratek vodič tudi na to temo. Ostra slika je nekako osnova astrofotografije in zagotovo prva težava, s katero se sreča vsak astrofotograf na začetku svoje kariere. Torej, kako izostriti sliko, da bodo zvezdice in ostali objekti na sliki zares točke in ne zmazki? Obstaja veliko načinov, toda Bahtinova maska je preverjeno zagotovo najboljše in najbolj enostavno orodje, ki bo večini, ki se ukvarjajo z astrofotografijo, zares dobro služilo. Obstaja kar nekaj tehničnih izvedb, zato smo za boljšo predstavo naredili mini kolaž.

Sicer pa Bahtinova maska ni neka stara pogruntavščina, kot bi morda kdo mislil! šele leta 2005 jo je izumil ruski amaterski astronom Pavel Bahtinov. Maska je sestavljena iz treh mrežnih sistemov, ki povzročajo tri različne uklonske črte. Ko teleskop usmerimo v svetlejšo zvezdo ter na odprtino spredaj namestimo masko, vidimo prej omenjene uklonske črte. Ko ostrimo sliko, vidimo, da se te tri ravne črte premikajo. In kdaj je zares ostro? Ostrimo toliko časa, dokler se vse tri črte ne sekajo v isti točki – središču, ko dobimo nekakšen X.

Za lažjo predstavo poglejmo sliki spodaj. Začnemo pri točki A, ko ni ostro, ostrimo in pridemo v točko B, ko je ostro in potem v nasprotno smer do točke C, ko spet ni ostro. Ko boste v praksi testirali masko, boste Πele zares ugotovili, kako natanč na je, kako enostavna je njena uporaba in da ste morda vse do sedaj slikali nekje »blizu« prave ostrine, pa čeprav ste mislili, da ste sliko izostrili res dobro.

Morda za zaključek še nekaj koristnih nasvetov:

  • Masko lahko poljubno postavimo pred objektiv teleskopa, njena zarotiranost nima nobenega vpliva, lahko je enkrat tako, drugič drugače.
  • Izberemo tako svetlo zvezdo, da lahko pri na primer nekaj sekundni osvetlitvi na zaslonu digitalnega fotoaparata ali na ekranu računalnika na sliki jasno vidimo črte.
  • Masko lahko uporabljamo na teleskopu (vsi tipi) ali na objektivu fotoaparata (vsi tipi), le dovolj velika mora biti, da jo lahko ustrezno pritrdimo.
  • Maska je primerna tudi za vizualna opazovanja, za planetarno fotografijo pa po izkušnjah ne najbolj.
  • Priporočamo, da masko shranite v kakšnem tršem kartonastem ovitku, saj tiste iz pleksija ali plastike rade počijo.
  • Ko dobimo ostro sliko, masko seveda odstranimo! In ne pozabite! Bahtinovo masko lahko naročite v Spikini trgovini.