Uspešno smo zaključili 9. Messierjev maraton in srečanje ljubiteljev astronomije 2014

Za letošnji Messierjev maraton lahko brez slabe vesti zapišemo, da je bil to maraton rekordov. Letos je na samem maratonu tekmovalo 15 tekmovalcev, kar je največ do sedaj. Pri tem velja dodatno pohvaliti vse tiste, ki so prišli tekmovat zgolj za nekaj ur ali so se za to odločili spontano, na samem prizorišču. Namen maratona namreč nikoli ni bilo tekmovanje v tistem pravem pomenu besede. Z organizacijo želimo popularizirati astronomijo se ob tem družiti in kaj novega naučiti. Letos so nas s številčno udeležbo zelo pozitivno presenetila tudi dekleta. Imeli smo dve tekmovalki in eno pomočnico. Obe tekmovalki sta dokazali, da sta fantom tik za petami. Teja Fabjan je s 102 objektoma osvojila četrto mesto! Posebno pohvalo si tokrat zagotovo zaslužijo najmlajši. Tekmovalec Filip, njegova pomočnica Gaja ter 5 letni pomočnik Jure, ki je pomagal svoji mami, so dokazali, da se za prihodnost maratona in astronomije v Sloveniji ne gre bati!

messierjev-maraton-astronomsko-srecanje2014

Messierjev maraton in srečanje ljubiteljev astronomije je letos potekalo v dobrih vremenskih pogojih. Jasno, praktično brez oblačka in relativno ugodna temperatura so nam vsem risale nasmeh na obraz. Čez dan smo skozi različne solarne teleskope opazovali Sonce s pegami in protuberancami, kasneje pa smo lahko prisluhnili zanimivim predavateljem. Bojan Ambrožič nam je predstavil meteorit Jezersko, Jure Atanackov je predavanje namenil planetu Mars (obširneje je o Marsu pisal v marčevski Spiki), člani Društva temno nebo Slovenije (Andrej Mohar, Gregor Vertačnik, Bojan Zadravec ter Renata Mastnak) pa so nam predstavili problematiko svetlobnega onesnaženja ter nekaj zanimivih projektov, ki upajmo, da bodo pripomogli, k temnejšemu nebu v Sloveniji. Ciklus predavanj smo zaključili z občnim zborom Društva temno nebo Slovenije, ki ga je vodil Herman Mikuž.

Po zaključku predavanj smo se razkropili po opazovalnem prostoru, kjer je bilo mogoče opazovati skozi več, kot 60 različnih teleskopov. Tudi skozi tiste največje, ki imajo zrcalo premera 40 cm in več! Številni obiskovalci (po naši oceni je bil obisk rekorden) so se tako lahko naužili pogledov nad lepotami nočnega neba.

Kroglasta kopica M13 v ozvezdju Herkula je najsvetlejša na severnem nebu.

Samo tekmovanje v Messierjevem maratonu je kljub rekordni udeležbi potekalo umirjeno. Če se osredotočim na tekmovalce, ki so našli 90 objektov ali več, kakšnih večjih posebnosti ni bilo. Skupno vsem je nekako bilo, da so imeli največ težav z objekti, ki so zahajali prvi, so bili nizko na jugu ali so vzhajali zelo pozno. Ti objekti so bili npr. M77, M74, M30, M72, M73, ki so za iskanje v takšnih ekstremih res zahtevni! Pogoji in dobri tekmovalci so pripomogli, da je bil tudi splošen rezultat maratona zelo dober, zmagovalec maratona Igor Žiberna pa se je tokrat okitil s kar rekordnimi 107 objekti! Člana Društva temno nebo Slovenije Andrej Mohar in Jure Stare sta na letošnjem srečanju izmerila ekstincijo, ki je znašala 0,34 magnitude v V spektru. To pomeni, da je atmosfera v zenitu absorbirala 0,34 magnitude v V spektru, nižje nad obzorjem pa je potrebno to vrednost pomnožiti z debelino atmosfere. Zaradi visoke ekstinkcije so bili objekti bolj šibki, kot sicer. Zato je potrebno čestitati tekmovalcem, ki so kljub slabi ekstinkciji našli tako visoko število M objektov. Navadno je ekstinkcija v Sloveniji med 0,25 in 0,35. Noč na Trnovem je bila relativno temna, SQM je v jutranjih urah pokazal 20,95 magnitude.

Rezultati 9. Messierjevega maratona:

 1. Igor Žiberna: 107 objektov
 2. Gorazd Bizjan: 106 objektov
 3. Rok Kete (pomočnik Blaž Černetič): 102 objekta
 4. Teja Fabjan: 102 objekta
 5. Mišo Šantič: 100 objektov
 6. Krištof Skok: 99 objektov
 7. Borut Korošin: 98 objektov
 8. Tina Hajdinjak (pomočnik Jure Hajdinjak): 53 objektov
 9. Tomaž Plevel (pomočnik Peter Ojstršek): 46 objektov
 10. Fnan Krivic: 38 objektov
 11. Jaka Jenko (pomočnik Boris Jenko): 35 objektov
 12. Filip Bizjan (pomočnica Gaja Bizjan): 14 objektov
 13. Bojan Ambrožič : 13 objektov
 14. Žiga Nosan (pomočnik Marko Nosan): 3 objekti
 15. Jakob Robnik: 2 objekta

Se vidimo na jubilejnem 10. Messierjevem maratonu in srečanju ljubiteljev astronomije 21. marca 2015!

Galerija Messierjev maraton 2014

Fotografije s v galerijo prispevali Jure Batagelj, Primož Kuk, Boris Kham in Vlado Segalla.[Best_Wordpress_Gallery gallery_type=”thumbnails_masonry” theme_id=”1″ gallery_id=”1″ sort_by=”order” masonry_hor_ver=”vertical” image_column_number=”4″ images_per_page=”30″ image_enable_page=”0″ thumb_width=”160″ thumb_height=”90″ popup_width=”800″ popup_height=”500″ popup_effect=”fade” popup_interval=”5″ popup_enable_filmstrip=”0″ popup_filmstrip_height=”50″ popup_enable_ctrl_btn=”0″ popup_enable_fullscreen=”1″ popup_enable_comment=”0″ popup_enable_facebook=”0″ popup_enable_twitter=”0″ popup_enable_google=”0″ watermark_type=”none” watermark_link=”0″]