Delni Sončev mrk 25. oktobra / Kako Sončev mrk varno opazovati?

Narava bo znova poskrbela za čudovito premiero v kateri bosta glavno vlogo igrala Sonce in Luna, no pa tudi vedno nagajivo vreme. Tudi tokrat brez reprize! Zato je ne zamudite 25. oktobra, ob koncu dopoldneva.

Kako bo potekal Sončev mrk? Kako ga varno opazovati?

Tistega dopoldneva drsi Lunina ploskev ob mlaju pred Soncem, ker pa središča vseh treh teles ni na isti premici, mrk ni popoln in Luna zakrije samo del Sonca.

Tistega dopoldneva drsi Lunina ploskev pred Soncem, ker pa središča vseh treh teles ni na isti premici, mrk ni popoln in Luna zakrije samo del Sonca.

Mrk je tem večji, čim višje na severu Evrope in Rusije smo, kjer doseže pokritost Sonca 86%, toda nikjer ne pride do popolnega ali obročastega mrka. Delni Sončev mrk moramo nujno opazovati s posebnimi filtri ali inštrumenti, ki jih je mogoče dobiti v specializiranih trgovinah za astronomske pripomočke.

Če nimate primernega filtra, nikar ne glejte neposredno v Sonce!

Če nimate primernega filtra, nikar ne glejte neposredno v Sonce, ampak na njegovo projekcijo, ki se pokaže na tleh pod kakšnim košatim drevesom, ko se svetloba precedi skozi listje. Lahko si pomagate tudi s sitom ali cedilom s čim manjšimi luknjicami. Če ničesar od tega nimate, pa so dobri tudi tesno prekrižani prsti z majhnimi luknjicami med njimi.

Če nimate primernega filtra, nikar ne glejte neposredno v Sonce! Enostavno si naredite projekcijo.

Seveda vse to ni videti tako dobro kot s teleskopom s filtrom, a vseeno lahko varno sledite Sončevemu mrku.

Kdaj in kje bomo lahko Sončev mrk opazovali?

V Sloveniji se delna faza mrka začne ob 11. uri in 18 minut, sredina mrka, ko je zakritega 0,36 odstotkov Sončevega premera, je ob 12. uri in 20 minut, konec mrka pa ob 13. uri in 24 minut. Obeti za jasno vreme niso najboljši, saj je bilo od leta 2000 pri nas na ta datum kar 18 dni oblačnih. Če bo vreme tistega dne neugodno so bo kdor bo hotel videti mrk odpeljati nekam, kjer bo jasno, še najbolje na sever.

Sončev mrk bomo lahko opazovali po praktično celi Evropi.

Držimo pesti, da bo tega dne jasno in da bo sonce krasila kakšna večja pega ali skupina peg. Več podatkov o Sončevem mrku 25. oktobra lahko najdete tukaj.

Kako varno opazujemo Sonce in Sončev mrk?

Sonce je edino nebesno telo, katerega opazovanje je lahko nevarno, če ne upoštevamo nekaj osnovnih pravil. Naše oči so zelo občutljive za infrardečo in ultravijolično svetlobo in za močno belo svetlobo; lahko se poškodujejo, če gledamo neposredno v Sonce ali z neprimerno zaščito. Zato dosledno upoštevajte naslednji dve osnovni pravili: nikoli ne glejte Sonca neposredno s prostim očesom in vedno se prepričajte, da je instrument, s katerim ga nameravate gledati, opremljen s primernimi filtri. Kako lahko varno opazujemo Sonce?

Varno opazovanje Sonca!

Da bi pravilno zavarovali svoje oči, daljnogled ali teleskop si kupimo AstroSolar ® folijo iz katere si enostavno, kvalitetno in hitro izdelamo varen filter za opazovanje Sonca.