Pogled na Sonce malenkost drugače / filter Photosphere S-series

V Spiki že mesece vneto pišemo o filtrih za opazovanje Sonca. Tokrat predstavljamo še enega, takšnega, za katerega ne bo potrebno odšteti celega premoženja, rezultati pa bodo kljub temu navdihujoči. Če vas Sonce vsaj malo zanima, si upam trditi, da ga nujno potrebujete.

O tem filtru v naši reviji še nismo pisali, zato je čas, da vam ga predstavimo (»skrajni« bi oziroma je pripomnil naš urednik). Bodimo pošteni, Sonce je v beli svetlobi precej pusto, če na njem ni kakšne večje pege ali skupine peg. Toda zdaj, ko površje Sonca dobesedno brsti od teh temnih madežev, občasno pa se razcveti tudi kakšna res velika pega, vidna s prostim očesom, je opazovanje naše zvezde sila zanimivo in hvaležno. Imejmo v mislih, da nam Sonce prav vsak trenutek pripravlja unikatno predstavo! Tako dinamično ni nobeno drugo nebesno telo, saj se pege nenehno in hitro spreminjajo in to naša opazovanja bogati.

Sonce v času povečane aktivnosti krasijo velike skupine peg.

Opazovanje Sonca v beli svetlobi je tako v času velike aktivnosti zelo zanimivo, opazovanja skozi okular nas zagotovo ne pustijo ravnodušne. Če pa se Sonca lotimo astrofotografsko, po možnosti z večjim teleskopom pri daljših goriščih, je vse skupaj še bolj zanimivo. Tokrat vam predstavljamo filter, ki nam opazovanje Sonca omogoča pri središčni valovni dolžini 540 nanometrov in pasovni širini 10 nanometrov. Valovna dolžina prepustnosti filtra je prav tam, kjer je vrh sevanja Sonca. Na tržišču sta Baaderjev Solar Continuum in filter Photosphere S-series podjetja Player One.

Filter Baader Solar Continuum in Photosphere S-series Player One.

Filtra sta torej namenjena opazovanju Sonca pri valovni dolžini 540 nanometrov. Oba ponujata pasovno širino 10 nanometrov. Na voljo sta v velikosti 1,25 in 2 inči, v večini primerov pa nam zadostuje 1,25- inčna velikost filtra. Ob nakupu ga prejmemo v škatlici, ki nam omogoč a varno shranjevanje. Imejmo pa v mislih, da se filter ne počuti najbolje v škatlici, veliko bolje se počuti, ko ga uporabljamo, saj je temu namenjen. Nameščen je v ohišju, ki ima standardni navoj in ga pred uporabo privijemo ali pred okular ali pred astrokamero.

Filter Photosphere S-series Player One, filter prepušča le svetlobo valovne dolžine 540 nanometrov, to je zelene.

Lastnosti filtrov Baader Solar Continuum in Photosphere S-series Player One.

Kot vsak namenski filter tudi ta poenostavljeno povedano filtrira svetlobo. Skozi prepušča le svetlobo valovne dolžine 540 nanometrov, pri čemer popolnoma odreže modre in rdeče valovne dolžine, izrazito poveča kontrast in zmanjša učinek atmosferskih turbulenc. Slika Sonca je zaradi tega izrazito ostrejša! Filter nam omogoča opazovanje fotosfere, impresivne granulacije površja (konvektivnih celic) in finih podrobnosti v samih strukturah peg.

Filter Photosphere S-series Player One pritrjen na planetarno kamero Player One Apollo-M MAX.

Tip teleskopa tukaj ni pomemben. Odlično se obnese pri teleskopih z barvno aberacijo (refraktorjih in katadioptrikih), saj so modre in rdeče valovne dolžine povsem odrezane, območje prenosa 540 nanometrov pa je tista valovna dolžina, pri kateri je običajno optika teleskopa najostrejša.

Kako uporabljamo filter Baader Solar Continuum in Photosphere S-series Player One.

Filter moramo obvezno uporabljati v kombinaciji s Herschelovo prizmo (za vizualno opazovanje in astrofotografijo) ali z Baaderjevo AstroSolar folijo ND 5.0 (za vizualno opazovanje in astrofotografijo) ali s folijo ND 3.8 (samo za astrofotografijo). Filtra nikoli ne smemo uporabljati brez teh dodatnih filtrov, sicer lahko pride do resnih poškodb oči ali opreme.

Moj 35-centimetrski Schmidt-Cassegrain večinoma uporabljam za visokoločljivo astrofotografijo. Sonce slikam v kombinaciji
z AstroSolar Photo (ND 3.8) in mono kamerami Player One.

Filtri v moji praksi

Filter (imam oba, ni opaznih razlik) večinoma uporabljam na 35-centimetrskem Schmidt-Cassegrain teleskopu v kombinaciji z AstroSolar Photo (ND 3.8) folijo, kar mi omogoča ultra kratke osvetlitve (merjene v milisekundah), da kamera lahko posname sliko pri »zamrznjenih « atmosferskih turbulencah. Ta kombinacija mi omogoča fotografiranje izjemnih podrobnosti na površju Sonca. Če so razmere vsaj zadovoljive (so večkrat, kot si morda mislimo!), brez težav na slikah opazimo izrazito granulacijo površja ter številne podrobnosti v sami strukturi peg.

Če tudi sami razmišljate v smeri fotografiranja Sonca in se poigravate z mislijo o visokoločljivostni fotografiji, imejte v mislih, da vam slednje omogočajo velika goriščna razmerja in vsekakor večji premer objektiva, ki naj bo vsaj 20 centimetrov ali več. Za dobre visokoločljivostne rezultate se moramo približati ločljivosti vsaj 0,2 (optimalno 0,1) ločne sekunde na slikovni element (arcsec/px) senzorja kamere.

Ločljivost naše fotografije pa je – kot vemo – odvisna od kamere, ki jo uporabljamo (velikosti slikovnih pik na senzorju), in gorišč a teleskopa. Sam uporabljam teleskop običajno pri efektivnem gorišč u med 3500 in 4000 milimetri. Ko se enkrat lotimo fotografiranja Sonca, šele vidimo, kako enostavno lahko z minimalnim vložkom v filter in ustrezno kamero posnamemo odlične fotografije površja naše zvezde.

Tisti, ki vas astrofotografija nikakor ne zanima, pa lahko uživate ob vizualnem opazovanju Sonca, ki je ob povečani aktivnosti zelo zanimivo, ob uporabi tega filtra pa bomo nad videnim še bolj navdušeni. Je pa povečana aktivnost na Soncu odlična priložnost tudi za vse šolske krožke. V času pouka, tam okrog 11. ure dopoldan, so običajno najboljše opazovalne razmere. Investicija v opremo je majhna ali pa jo po večini že imate. Izkoristite jo! Oprema v omari izgublja vrednost, če jo uporabljate, pa vas brez dvoma bogati z novimi izkušnjami in doživetji.