Filter za povečanje kontrasta Baader Contrast Booster®

V člankih lahko pogosto beremo, kako in zakaj so pri opazovanjih planetov in Lune koristni različni filtri. Res so! Nekateri poudarijo določ ene podrobnosti, a žal je njihova prepustnost za svetlobo taka, da za resna vizualna opazovanja zahtevajo že kar velik teleskop, sicer je slika zelo temna. Sam še vedno najbolj uživam v opazovanju planetov pa tudi Lune v realnih barva.

Nepozabno astronomsko doživetje - boni za opazovanje zvezd, galaksij, planetov in Lune s teleskopom
Nepozabno astronomsko doživetje je opazovanje planetov skozi teleskop.

Pred časom sem testiral različne filtre in tam v kovčku našel Baader Neodymium (Moon & Skyglow) filter. Nikoli ga še nisem uporabil, saj sem bil prepričan, da je njegova naloga le zmanjšanje sija pri presvetli Luni. Ne vem zakaj, ampak tako za šalo, brez pričakovanj, sem na okular privil še ta filter, da ga testiram. In nepričakovano mi je v tisti noči na obraz narisal nasmeh. A prava pustolovščina se je z njim pravzaprav šele začela …

Filter Baader Contrast Booster® v ohišju, ki ga privijemo v okular ali kamero.

Morda se prepoznate v naslednji zgodbi. Bila je mirna noč kot že dolgo ne, še žena je bila vesela, ko ste teleskop končno zvlekli na teraso. Ob tem ste sicer utrpeli lažje poškodbe križa, ampak to je že druga zgodba. Skratka, perfektno ste skolimirali in aklimatizirali teleskop, bili ste spočiti in polni optimizma, napili ste se vročega čaja, da je iz vas kar puhtelo, udobno ste se namestili in se zazrli v okular. Sledi razočaranje in vprašanje! Pa saj sem naredil vse tako, kot sem že stokrat prebral v Spiki.

Zakaj na Jupitru ne vidim nobenih podrobnosti? Poglejmo, kje najverjetneje tiči razlog za vaše razočaranje. Iz geometrijske optike je znano, da je za optimalno opazovanje planetov priporoč ljivo uporabljati okularje (povečave), ki nam dajo izstopno zenico velikosti 0,75 milimetra. To pomeni, da imamo ob takšni izstopni zenici optimalne razmere, ko je slika planeta v okularju še vedno dovolj svetla in dovolj kontrastna za opazovanje in pri takšni izstopni zenici bi brez uporabe dodatnega filtra najbolje videli tudi vse tiste fine podrobnosti na planetu. Če je izstopna zenica manjša, bo slika temna, če pa je izstopna zenica prevelika, bo slika tako svetla, da bo veliko večino finih podrobnosti presvetlila. Morda smo sedaj že bližje odgovoru na vaše razočaranje. Verjetno se že sprašujete, kako izračunamo izstopno zenico?

Filter Baader Contrast Booster® je varno privit na okular in pripravljen za uporabo in raziskovanje novih dimenzij, ki jih morda še ne poznate.

O tem je sicer pisal Zorko Vičar v decembrski Spiki v članku Mala šola geometrijske optike, a kljub vsemu ponovimo: izstopna zenica (v mm) je goriščna razdalja okularja (v mm) deljena z goriščnim razmerjem teleskopa, slednjega pa dobimo tako, da efektivno goriščno razdaljo teleskopa delimo s premerom objektiva. Uporabimo pa lahko tudi drugo formulo, po kateri je izstopna zenica (v mm) premer teleskopa (v mm) deljen s povečavo. Če uporabimo prvo formulo, nam okular z goriščem 3,5 milimetra na teleskopu z goriščnim razmerjem f/4,5 ponuja optimalne razmere za opazovanje planetov pri izstopni zenici velikosti 0,78 milimetra.

V praksi pa to pomeni kar 514-kratno povečavo! Ker pa nam atmosferske razmere običajno ne omogočajo uporabe tako velikih povečav, planete pogosto opazujemo pri manjših, kar pa pomeni z izstopno zenico večjo od enega milimetra. Tu pa nastane težava s presvetlo in zato manj kontrastno sliko v okularju, kar pomeni, da vidimo manj ali skoraj nič podrobnosti. Sliši se logično, pa tudi rešitev je na dosegu roke. Uvodoma sem omenil filter Baader Moon & Skyglow, ki sem ga odkril povsem po naključju. Ni me razočaral!

Krivulji prikazujeta prepustnost filtrov za svetlobo v odstotkih. Še posebej ugodna je visoka prepustnost za vizualna opazovanja v območjih H-alfa (98%), H-beta (87%) in OIII (82%). Krivulji sta na prvi pogled zelo podobni, toda pozorno oko bo videlo, da je Baader Contrast Booster veliko bolj optimiziran in izbirčen, katero svetlobo spusti v naše oko. Te malenkosti se kasneje odražajo v boljši kvaliteti slike.

Pri manjših povečavah ravno dovolj zmanjša svetlost slike, da se s tem poveča njen kontrast. Takoj sem začel raziskovati in našel še en zelo zanimiv filter, ki ga bom predstavil tokrat. Po navedbah proizvajalca in po lastnih testiranjih lahko zapišem, da je Baaderjev Contrast Booster filter® morda najbolj optimalen in vsestranski filter za opazovanje planetov in Lune, sploh če jih želimo opazovati v realnih barvah. Boris, da, prav si prebral, barvah! Verjel ali ne, tudi ti boš s tem filtrom zares dobro videl barve na Jupitru!

Kakšen je baaderjev contrast booster filte?

Ta filter pravzaprav bazira na prej omenjenem in priljubljenem filtru Baader Moon&Skyglow. Pri podjetju Baader trdijo, da je to edinstven filter, ki se lahko spoprime z različnimi astronomskimi težavami in je tisti jeziček na tehtnici, ki nas morda loči od popolne slike. In katere lastnosti ga naredijo tako edinstvenega?

Filter Baader Contrast Booster® omogoča raziskovanje novih dimenzij.

Filter odpravlja barvno napako pri cenejših refraktorji – akromatih. Zagotavlja izjemno kakovost slike v vseh cenovno dostopnih teleskopih. Kontrasti in barve so okrepljeni, ločljivost teleskopa pa zato ni nič zmanjša.

Odstrani modrikast odtenek med opazovanjem Lune, planetov in Sonca. Močno poudarja površinske podrobnosti Jupitra, Marsa in ostalih planetov. Če še nikoli niste videli Velike rdeče pege na Jupitru, jo s tem filtrom zagotovo boste.

Več kot 95-odstotna prepustnost zagotavlja svetlo, briljantno sliko v primerjavi z običajnimi temnozelenimi barvnimi filtri, ki se uporabljajo za poudarjanje podrobnosti na Luni ali Jupitru.

Pri opazovanju planetov in Lune ohranja realne barve. Luna in Sonce – slednje obvezno v kombinaciji z AstroSolar filtrom! – sta videti veliko bolj naravne barve (z rahlim rumenkastim odtenkom) v primerjavi z običajnimi poceni temno zelenimi lunarnimi filtri.

Blokira atmosfersko razpršeno svetlobo (skyglow), zato je ozadje neba bolj temno. Ima standardne filtrske navoje na obeh straneh, kar omogoča, da filter lahko združujemo z drugimi filtri.

Je contrast booster primeren za astrofotografijo?

Vključuje UV/IR-cut-filter za odstranjevanje neostrih zvezd, ki jih povzroča neizostrena infrardeča svetloba na slikah, posnetih s sodobnimi in občutljivimi digitalnimi kamerami.

Zelo priročen je za opazovanja iz urbanega okolja, saj praktično izniči svetlobo zunanjih svetilk, ki svetijo pri 435 nanometrih in med 570 in 590 nanometrič prepustnost filtra tam je le med 0,3 in 3 odstotke.

Filter je na voljo v 1,25- in 2-inčni velikosti. Za vizualno opazovanje zadostuje manjši filter, ki nas bo stal 91,00 EUR.

Razlike v ceni med filtroma Baader Neodymium (Moon & Skyglow) in Baader Contrast Booster praktično ni, če se odločate za nakup, je vsekakor bolj priporočljiv slednji. Uporaba filtra je enostavna. Vzamemo ga iz priročne škatlice in enostavno privijemo na okular, na kamero, v filtrsko kolo. Varno privit je takoj pripravljen za uporabo in raziskovanje novih dimenzij, ki jih morda še ne poznate.