Poletna šola astronomije GoChile / Opazovanje s teleskopom GoChile

Te zanima vesolje? Kako astronomi in astronomke raziskujejo eksoplanete, meglice in kopice, galaksije In vesoljske eksplozije? Letos poleti lahko tudi ti raziskuješ vesolje, obogatiš svoje znanje o njem in odkriješ nekatere njegove skrivnosti.

Udeleženci in udeleženke šole boste glavne projekte izvedli s teleskopom GoChile. V manjših skupinah (3 – 4 dijaki_nje na skupino) boste ob mentorski pomoči načrtovali, izvedli in predstavili manjši raziskovalni projekt. Svoje praktične sposobnosti boste brusili tudi s teleskopi, ki jih bomo postavili v okolici Ajdovščine. V popoldanskih predavanjih pa boste razširili tudi svoje teoretično znanje o temah kot so kozmologija, črne luknje, temna snov in kozmični delci.

Število sodelujočih je omejeno na največ 16. Prijave zbiramo do 30.junija. Če bo prijav več, bomo izbor naredili na podlagi teksta o motivaciji (del prijavnega obrazca).

Kompleks observatorijev v Čilu, kjer stoji teleskop GoChile.

Poletno šolo organizira in financira Univerza v Novi Gorici v okviru projekta “Promocija študija s STE(A)M  področij  za  poklice prihodnosti”, ki ga financira MIZŠ. Pri organizaciji in izvedbi sodeluje tudi Zavod Cosmolab. 

Kdo bo vodil poletno šolo?

Dijake in dijakinje bodo skozi projekte vodili : dr. Jure Japelj, dr. Andreja Gomboc, dr. Tanja Petrushevska, Mateusz Bronikowski, Andrej Guštin in dr. Barbara Rovšek.

Za dodatne informacije nam pišite na gochile@ung.si

Kje in kdaj bo potekala poletna šola astronomije GoChile

Poletna šola astronomije GoChile bo potekala od 26. do 31. avgusta 2022 v Hiši mladih Ajdovščina. Na poletno šolo astronomije se lahko prijavijo dijaki in dijakinje. Prijave zbiramo do 30.junija.