Fotografiranje Sonca in barvanje površine Sonca v realno rumeno barvo

Ker se delni Sončev mrk, ki bo 20. marca 2015, vse bolj bliža, bomo v tokratnem kratkem vodiču opisali, kako sliko Sonca, posneto z digitalno kamero (barvno ali monokromatsko) skozi ustrezen solarni filter (Mylar folija, steklen filter, solarni teleskop, varilsko steklo …) obdelamo, da dobimo površje Sonca v čim bolj realni rumeni barvi. Opisano seveda ne velja le za mrk, ampak za slike Sonca nasploh.
Vsi omenjeni filtri, ki jih uporabljamo za varno opazovanje Sonca, nam ga prikažejo v svoji barvi, to je tisti, ki jo prepuščajo. Če se osredotočimo na cenovno najbolj dostopen filter – Mylar folijo, bomo Sonce lahko opazovali v modrikastobeli svetlobi. Tudi če Mylar folijo namestimo na fotoaparat, bo rezultat povsem enak. Če za filter uporabljamo še katerega od prej naštetih filtrov, bo barva površja Sonca lahko zelena, oranžna, vijolična ali celo rožnato rdeča. Torej Sonce v nobenem primeru ne bo v realnih barvah, kot smo ga navajeni videti na nebu čez dan! Na našo srečo je postopek, da Sonce pobarvamo v realne barve, sila enostaven. Poglejmo kako!

Fotografija Sonca v relalni rumeni barvi

Barvno fotografijo Sonca odpremo v programu Photoshop ter v meniju izberemo Image – Mode – Grayscale (barvna fotografija se spremeni v črno belo). Nato izberemo Image – Mode – Duotone. Odpre se nam okno Duotone Options. Pod Type izberemo Quadtone, sledi izbira barv: (1) – za Ink 1 izberemo črno, za Ink 2 rumeno, za Ink 3 temno oranžno, za Ink 4 pa izberemo svetlo oranžno. Že med izbiranjem barv se bo površina Sonca barvala! Sedaj za posamezno Ink plast kliknemo na bel kvadratek (2) ter s krivuljo prilagodimo barvno nasičenost za posamezno barvo. Korekcije delamo toliko časa, da je naša slika Sonca primerljiva z na primer referenčno fotografijo, ki jo dobimo na spletni strani SpaceWeather.com. Za vse, ki vas to zares zanima, pa smo pripravili tudi prednastavljeno barvno paleto (prenos barvne palete), ki jo naložite prek izbirnega medija (3), kjer izberemo Load Preset … Od tu naprej pa vse prepuščamo vaši ustvarjalnosti.
Pošljite nam kakšne uspele fotografije, saj bomo v prihodnji številki – če nam bo vreme 20. marca naklonjeno, seveda – pripravili galerijo najlepših fotografij mrka! In še opozorilo: ne pozabite na varno opazovanje Sonca!