Nelinearno raztegovanje fotografije kroglaste kopice M 13

Filter Digital Development ali DDP (Digital Development Process) je razvil Kunihiko Okano, japonski ljubiteljski astronom, z namenom, da bi poustvaril odzivnost fotografskega filma na slikah, posnetih s digitalnimi kamerami. Z njim lahko nelinerano spreminjamo svetlostne nivoje slike in je najbolj uporaben na fotografijah, kot so kroglaste kopice, galaksije, meglice …, kjer je navadno velik razpon svetlosti prek celotne slike in kjer je zaželeno, da se okrepi šibkejše podrobnosti, ne da bi pri tem preosvetlili že tako svetla območja. V tem kratkem vodiču vam predstavljamo, kako enostavna je uporaba filtra Digital Development v programu MaximDL in kakšne vrhunske rezultate dosežemo z njim. Za primer smo izbrali kroglasto kopico M 13 v Herkulu, ki je tako svetla, da jo v temnih nočeh brez Lune vidimo že s prostim očesom.
V programu MaximDL odpremo sliko M 13, ki je v tej fazi še linearna, njena podoba pa je kljub raztegovanju nivojev (okno Screen Stretch) precej bleda: ali je jedro kopice povsem preosvetljeno in vidimo le zvezdice, ki so daleč od središča, ali pa vidimo le nekaj središčnih zvezdic.

Kroglasta kopica M13 pred uporabo DDP filtra

Rešitev je filter DDP! V meniju pod Filter izberemo Digital Development. Odpre se nam okno za dodatne nastavitve in predogled. Od tu naprej kakšnega pametnega nasveta ne moremo dati. Veliko je namreč odvisno od same slike, ki jo obdelujemo, in naše želje, kakšen rezultat bi radi z obdelavo dosegli. Najboljši način za dober rezultat bo zagotovo testiranje različnih nastavitev. Pa kljub temu poglejmo nekaj podrobnosti, da bo za začetek vse skupaj lažje. V Filter Type lahko izberemo tip filtra, ki ga želimo uporabiti. Ker filter DDP sliko nekoliko omehča, lahko pod FFT hardness za filter FFT – Low-Pass nastavljamo ostrenje, za ostale filtre pa je ta nastavitev onemogočena. Če ne želite učinka prevelikega ostrenja, izberite Custom in vnesite vrednost na primer 80. Pod DDP parameters lahko pustimo samodejno označeni Auto, saj so navadno vrednosti za ozadje in srednje nivoje ustrezne, tisti bolj radovedni pa lahko z veseljem preizkušate drugačne vrednosti. Rezultate nastavitev lahko sprotno preverjamo v Preview Image, še bolje pa je, če po vsaki novi nastavitvi kliknemo na Full Screen, da se nam nastavitve za predogled prikažejo na originalni sliki (ne pozabite nastavljati nivojev v Screen Stretch).

Kroglasta kopica M13 po uporabljenem DDP filtru

Ko smo z rezultatom zadovoljni, samo kliknemo gumb OK in bleda podoba kroglaste kopice M 13 se nam pokaže v polnem sijaju. Sliko lahko potem shranimo v formatu TIF, da jo lahko uporabimo v katerem od drugih grafičnih programov (na primer v Photoshopu ali Gimpu). Ker pa vaja dela mojstra, si lahko fotografijo kroglaste kopice M 13 prenesete na svoj računalnik in vadite delo s filtri (M13 – TIF datoteka – 10MB). Seveda za nelinearno raztegovanje slik obstaja več orodij, DDP je le ena od možnosti. Preberite si še kratki  vodič o RGB barvni kalibraciji in to prav na primeru današnje čudovite kopice.