Intervju: Astrofotografija za vse z ASI kamerami!

Napredek v astrofotografiji je v zadnjih nekaj letih izjemen. Vsak mesec se lahko o tem prepričamo, ko spoznavamo obraze slovenskih astronomov. Kakšne fotografije delajo ti fantje! Vsekakor pa, veliko je k tem izjemnim rezultatom pripomogla tehnična plat astrofotografije – programska oprema in pa digitalne kamere. Vsako leto na trg pride nekaj zanimivih kamere, ki so boljše, omogočajo več in so vse bolj občutljive. Prav kamere danes danes astronomom amaterjem omogočajo, da dobesedno iz domačega vrta vstopajo v izjemne globine vesolja. V januarski Spiki smo namesto predstavitve slovenskega astrofotografa imeli ekskluzivni Spikin intervju iz našega obiska Kitajskega podjetja ZWO, ki je v svetu poznano s serijo kamer ASI. Prav kamere ASI danes številnim amaterjem  s svojo dostopnostjo in kvaliteto omogočajo, da premikajo meje mogočega.

zwo-asi-astronosmke-kamere-planetarne-deepsky
ASI kamere astrofotografijo omogočajo vsem.

V planetarni fotografiji so ASI kamere praktično nepogrešljive in uporabljajo jih vsi svetovni mojstri, počasi pa osvajajo tudi svet fotografije globokega vesolja. Bistvena lastnost kamer ASI je, da ne uporabljajo CCD čipov ampak zgolj in samo CMOS čipe, ki so po tehničnih karakteristikah že daleč pred opuščajočo CCD tehnologijo. Podjetje ZWO je ustanovil Sam Wen in danes s 17 zaposlenimi korenito vetri svetovni astronomski trg z novim, boljšimi in dostopnejšimi produkti za področja planetarne, Lunarne, Solarne in fotografije globokega vesolja. In kako je nastalo to danes svetovno znano podjetje, ki dobesedno kontejnerje svojih popularnih kamer izvaža v širom sveta? Sam Wen, ki je sicer tudi amaterski astronom po izobrazbi pa programski inženir se je leta 2011 enostavno odločil in naredil. Svetovnemu trgu je ponudi boljše in cenovno dostopnejše planetarne kamere (kratka zgodovina). Najprej je bil to model ASI130MM, konec leta 2012 pa je na trg vstopil z takratno uspešnico – kamero ASI120. Ker je verjel v svoje znanje se ni zmotil in nastala je prava mala revolucija. Sprva v planetarni fotografiji v zadnjem letu pa tudi na trgu kamer, ki so namenjene slikanju globokega vesolja.

zwo-asi-astronosmke-kamere-ekipa
Sam Wen, četrti iz leve strani v zgornji vrti.

Kot je povedal »Glavna usmeritev podjetja ZWO je izumljanje in proizvodnja visoko kakovostnih kamer in dodatkov, ki jih potrebujemo pri astrofotografiji po dostopni ceni.« In zakaj so ZWO kamere drugačne od drugih? Zakaj jim zaupajo številni uporabniki? »Jaz in nekateri zaposleni nismo nič drugega, kot amaterski astronomi zato točno vemo, kaj astrofotografi potrebujejo na terenu. Osredotočili smo se na razvoj boljših CMOS kamer, uporabljamo pa najnovejšo dostopno tehnologijo. Od prve kamere ASI130MM, ki je bila tehnološko zelo enostavna smo danes naredili izreden napredek v izdelavi pa tudi nove kamere so tehnološko vse bolj zapletene. Naš cilj pa ni samo dobra strojna oprema, ne zanemarjamo niti programske podpore. Naša SDK platforma (programska knjižnica) je dostopna vsem in resno sodelujemo z najboljšimi razvijalci programske opreme za potrebe astrofotografije (FireCapure, SharpCap, AutoStakkert!, itd.). Naše kamere so vedno podprte in  skladu z njihovimi zahtevami. Naj dodam še, da imajo vse ASI kamere ali filtrska kolesa popolno ASCOM podporo, kar omogoča zeli široko uporabo. Naše kamere ne da so dobre, so tudi zelo prijazene za uporabnika. Večina uporabnikov ne potrebujejo nobenih posebnih navodila za uporabo. Naše planetarne kamere dobite v kompletu s širokokotnim objektivom in s slikanjem lahko pričnete takoj, ko namestite ustrezne gonilnike.« še doda Sam in pokaže na »goro« malih objektivov pripravljenih za končno pakiranje. Kot večkrat lahko slišimo se tehnologija CCD senzorjev počasi opušča. V ospredje prihajajo vse boljši in boljši ter cenovno dostopnejši CMOS senzorji. Zakaj? »Trend se seli v CMOS tehnologijo senzorjev in verjamemo, da bodo v astronomiji CMOS senzorji v kratkem nadomestili CCD senzorje za večino aplikacij. CMOS senzorji imajo višjo QE (kvantni izkoristek), hitrejši čas branja in so mnogo cenejši. Prav tako pa imajo nižji bralni šum, kar je zelo pomembno pri astrofotografiji. CMOS zagotovo že dominira v svetu planetarne fotografije in kmalu bo glavna tehnologija tudi v svetu fotografije globokega vesolja« nam pojasni Sam.

zwo-asi-astronosmke-kamere-proizvodnja
Proizvodnja ASI kamer.

Vemo, da je ZWO s svojimi kamerami osvojil svet, vemo tudi, da so nekatere kamere iz serije naravnost primerne za začetnike. Kaj bi lahko tukaj svetovali nekomu, ki se šele podaja v svet astrofotografije »Naše kamere ASI120 kamere so idealne za začetnike. Z njo lahko slikamo planete, Luno, Sonce in tudi kakšne malo manj zahtevne objekte globokega vesolja, kot je npr. M42 ali M45. Te kamere so dostopne po ugodni ceni in lahko rečem, daj je z našimi kamerami astrofotografija dostopna res vsem!«.

asi-kamera-zacetnik
ASI kamera nameščena na cenovno dostopnem začetniškem teleskopu.

Za konec smo se v pogovoru dotaknili še njihovih vse bolj popularnih kamer, ki so namenjene slikanju globokega vesolja in ponosni smo, da pri snovanju uspešne zgodbe sodelujemo tudi pri Spiki, saj večino kamer prvi na svetu tudi testiramo. Hlajena kamera ASI1600 je prva v seriji kamer, ki je res optimizirana za fotografiranje globokega vesolja. Uporabnike širom sveta je povsem navdušila! Še dobro se ni polegla vsa evforija, že je tudi nova hlajena barvna kamera ASI071. Kamera od katere si vsi veliko obetamo. Zakaj? »Kamera ASI071 je naša prva kamera s senzorjem formata APS-C. Srce kamere je popularen senzor IMX071, ki ga uporabljajo tudi v številni drugih boljših fotoaparati za vsakdanjo uporabo. Toda kamera ASI071 je tem CMOS senzorjem popolnoma prilagojena astronomom. Je hlajena, ohladimo jo lahko na do 40 stopinj pod temperaturo okolice, ima hitro USB3.0, lahko snemamo z do 10 sličicami na sekundo pri polni resoluciji in z več kot 100 sličicami na sekundo pri manjši resoluciji, upravljamo pa jo lahko s praktično vsemi astronomskimi programi. Skratka odlična kamera za vse namene! Smo zelo prepričani, da bo ASI071 naša nova uspešnica. Tudi prve slike narejene s to kamero so dih jemajoče.«.

asi071-meglica-orion-astrofotografija
Čudovit pogled na Orionovo meglico s kamero ASI071.

V prihodnost vsi radi pogledamo pa čeprav je včasih vse pod velikim vprašajem. Kaj bo tukaj novega, s čem nas boste navdušili?  »Na trg bomo vstopali se ž večjimi senzorji in še boljšimi rešitvami za amaterske astronome. V prihodnjem letu pa pripravljamo tudi nekaj nadvse uporabnih dodatkov, ki bodo astrofotografijo še olajšale! Ena od njih je zagotovo Android aplikacija«.

zwo-asi-astronosmke-kamere-novosti
Predsatvitev novosti na sejmu NEAF in NEAIC 2017.

Sam Wen je za konec nekaj besed namenil tudi bralcem Spike »Vemo, da je v Sloveniji veliko število amaterskih astronomov in da lahko prebirate odlično astronomsko revijo. Vemo, da si želite dobrih in kvalitetnih astronomskih kamer, ki vam bodo prinašale dobre rezultate in jih boste enostavno uporabljali. Zaupajo nam številni uporabniki po celem svetu in njihovi rezultati so izjemni. Ko se boste odločali za nakup astronomske kamere nikaor ne pozabite – naše kamere vam ponujajo celovito rešitev za astrofotografijo.«!

Za zaključek lahko rečemo, da nas je obisk navdušil. V podjetju ZWO se za kakovost izdelkov neprestano trudijo, vlagajo v razvoj ter izboljšave, kar se občuti in vidi. Mlada, majhna in prijetna ekipa, ki je osvojila svetovni trg pa pri svojem delu zelo uživa in rezultati zato ne izostajajo.