Kako enostavno fotografiramo Lunin mrk?

Ob Luninem mrku se nam ponuja odlična priložnost, da že s skromno fotografsko opremo naredimo čudovito panoramsko fotografijo nočne pokrajine in rdečo obravne Lune. Toda kako? Kaj potrebujemo za slikanje Luninega mrka? Zelo malo in še enostavno je! Potrebujete fotoaparat, trdno stojalo in nekaj dobre volje. Poglejmo nekaj tehničnih podrobnosti. Zelo priročno je, da nam naš fotoaparat omogoča nastavljanje ISO občutljivosti, osvetlitve in možnosti samostojnega proženja. Kaj pa objektiv? Pri panoramski fotografiji Luninega mrka nam bodo odlično služili objektivi z goriščem npr. 50-mm.

fotografiranje-luninega-mrka
Fotoaparat na trdnem stojalu in fotografija rdečo obarvane Lune.

Fotoaparat med slikanjem postavimo na trdno stojalo, da se nam med slikanjem ne trese. Kot smo že omenili je priporočljivo uporabljati samostojno proženje z zamikom. Ta funkcija je uporabna zato, da aparata med samim proženjem ne tresemo. Če imamo možnost lahko namesto te funkcije uporabimo daljinski sprožilec. Ko smo vse pripravili izberemo še kompozicijo, nastavimo ISO občutljivost ter osvetlitev, nastavimo samostojno proženje z zamikom in prva slika bo v nekaj sekundah že na zaslonu fotoaparata. Ni kaj, enostavno!

Kakšne nastavitve pri fotografiranju Luninega mrka uporabljamo (ISO, osvetlitev,itd.)? Univerzalnega odgovora nažalost ni! Zaradi različne fotografske opreme, pogojev slikanja in različnih želja po končnem rezultatu bomo optimalne nastavitve dobili z nekaj preizkusi različnih nastavitev. Časa za testiranje je med Luninim mrkom dovolj. Za grobo orientacijo, pa si poglejmo podatke za spodnjo fotografijo. Fotografija Lune med mrkom je bila narejena Nikon D80, 70-mm objektivom f5,6 na stojalu pri ISO 1600 z osvetlitvijo 10 sekund.

enostavno-fotografiranje-lunin-mrk
Čudovita igra svetlobe! Rdeče obarvana Luna in cerkvica. Foto: Matej Mihelčič

Od tu najprej je vse prepuščeno naši ustvarjalnosti. V dobi digitalne fotografije so ji vrata na široko odprta. Pa ne pozabite! Pošljite nam kakšno uspelo fotogafijo ali jo objavite na zidu naše Facebook strani.