Kakšen naj bo moj prvi teleskop? Začetniški teleskop?

Kakšen naj bo moj prvi teleskop? / Začetniški teleskop? / 1. del

Pred koncem vsakega koledarskega leta se povpraševanje po začetniških teleskopih poveča. Kakšen naj torej bo začetniški teleskop? Na uredništvo dobimo kupe vprašanj, ki bi jih lahko razdelili v dve veliki skupini.

V prvi so na primer taka: »Ženi bi rad za dedka mraza podaril teleskop. Nihče od naju ne ve nič o astronomiji, imava pa veliko željo, da bi malo pokukala, kaj se dogaja tam zgoraj. Ni treba, da je profesionalen, nekaj do 100 evrov. Kaj svetujete?«
V drugi pa taka: »Moja 6-letna hči je navdušena astronomka, prijatelji pravijo, da je že prava mala astrofizič arka. Zdaj si je za božička zaželela teleskop. Kaj predlagate?«

Kakšen naj torej bo začetniški teleskop?
Kakšen naj torej bo začetniški teleskop? Velik? Majhen? Poceni? Drag?

In vsako leto imamo z odgovori enake težave: kako prijazno povedati ljudem, da je teleskop, ki bi ga kupili za malo denarja, običajno slab in da z njim ne bodo pokukali nikamor, ali pa da je njihov nadobudni otrok še premajhen za rokovanje s kakršnokoli resnejšo astronomsko napravo.

Začetniški teleskop?

V prispevkih se bomo osredotočili na teleskope, ki so ali pa niso primerni za nekoga, ki se podaja na pot ljubiteljske astronomije. Težko je verjeti, a na tržišču je veliko teleskopov, ki so v resnici slabši za opazovanje, kot če ga sploh ne bi imeli. Če bi radi za začetek kakšno noč uživali pod zvezdami, je bolje uporabiti navaden binokel ali samo prosto oko, kot pa se mučiti s teleskopom, ki ga je težko ali nemogoče usmerjati, če pa nam to že uspe, je slika v okularju katastrofaln.

Opazovanje Lune skozi teleskop tipa Newton
Opazovanje Lune skozi teleskop tipa Newton. Pogled, ki nikoli ne razočara!

Ljudje nam pogosto pripovedujejo, da so se vso noč ukvarjali samo s teleskopom in se trudili, da bi v zornem polju kaj našli, karkoli, kar bi spominjalo na zvezde ali planete. In samo nekaj takih (mrzlih) noči je potrebno, da ugotovijo, da astronomija ni prav nič zabavna in da teleskope za vedno pospravijo v omaro ali garažo, čudovit hobi pa obesijo na klin.

Za vse stvari, ki jih počnemo v življenju, velja, da pomaga znanje. In tako je tudi pri ljubiteljski astronomiji. Z nekaj predznanja o teleskopih in predvsem s predhodnim poznavanjem neba se bomo zagotovo izognili hujšim napakam. Če ste začetnik, vam bo branje tega prispevka vzelo le nekaj minut, ko pa boste kupovali svoj prvi teleskop, vam bodo nasveti mogoče prihranilo veliko razočaranje. Primeren teleskop za vas in vašo uporabo vam bo namreč zagotovil veliko let uživanja pod zvezdnim nebom, neprimeren pa …

Začetniki teleksop! Obvezna orpema je tudi dobra zvezdna karta.
Za vse stvari, ki jih počnemo v življenju, velja, da pomaga znanje … tudi pri uporabi teleskopa!

Razčistimo takoj na začetku. Ne bomo govorili o ugodnem razmerju med ceno in kvaliteto. Govorili bomo o tehničnih lastnostih teleskopov, ki ne glede na to, koliko stanejo, ne nudijo niti osnovnih pogojev za opazovanje.

Morda prispodoba iz avtomobilizma. Če kupimo nek avto za 300 evrov, je to ugoden nakup. Če pa potem ugotovimo, da se tega vozila ne da registrirati in da torej ni vozen, je bil to vstran vržen denar. Nič ne pomaga, če rečemo, da smo ga dobili res poceni, če se z njim ne moremo peljati v službo ali na izlet.

Kaj teleskop naredi NEuporaben za astronomijo?

Kaj torej naredi nek teleskop neuporaben za astronomijo? Več stvari vpliva na to, najpomembnejše pa so tri: stojalo, objektiv in okular. Podrobneje bomo vse tri ključne elemente opisali v nadaljevanju serije člankov »Kakšen naj bo moj prvi teleskop?«.