MESSIERJEV MARATON IN SREČANJE LJUBITELJEV ASTRONOMIJE, 2023

Messierjev maraton je javni astronomski dogodek, ki traja celo noč, zajema pa tako tekmovanje, kot javno opazovanje. Novost letošnjega maratona je tekmovanje šol.

KDAJ? 18. marec (začetek ob 15:00) do 19. marec (konec ob 09:00)
KJE? Trnovo pri Gorici (klikni za zemljevid)

Vabljeni vsi , ki vas zanima astronomija. Čez dan bo organizirano opazovanje Sonca, zvečer pa je zagotovljen pogled skozi teleskop vsakemu posamezniku.

Ponoči iščemo in opazujemo Messierjeve objekte.

Vsi, ki imate doma teleskope in jih še niste vešči uporabe jih lahko prinesete s seboj. Astronomi amaterji vam bodo pomagali in odgovarjali na vsa vaša vprašanja. Seveda je glavni del maratona tudi tekmovanje v iskanju nebesnih objektov: Messierjev Maraton.

Na nočnem nebu je ogromno objektov ; meglic, galaksij, zvezdnih kopic. Zaradi tega so se astronomi odločili, da jih bodo poimenovali. Nastalo je kar nekaj katalogov, med vsemi je ljubiteljskim astronomom najbolj priljubljen Messierjev katalog.

Glavna značilnost Messierjevega kataolga je ta, da ima vsak objekt v svojem imenu črko M in zaporedno določeno zaporedno številko odkritja. M pomeni začetno črko priimka francoskega astronoma Charlesa Messierja, ki je živel v 18. stoletju.

Čez dan opazujemo Sonce z različnimi teleksopi.

Charles Messier je iskal komete pod zelo temnim nebom. Naredil je katalog, da ne bi teh M objektov zamenjali za komete. Katalog je izšel leta 1771. Večino objektov je odkril sam, nekatere pa njegovi predhodniki ali sodobniki. Tako jih je zbral skupno 103. Kasneje so razni opazovalci temu seznamu dodali še nekaj svetlejših objektov in tako jih je danes v tem katalogu skupno 110 nebesnih teles.

Podnevi je čas za druženje in izmenjavo mnenj.

Vsako leto naj bi jih teoretično samo v marcu lahko v eni noči videli vseh 110. V preostalih mesecih so nekateri objekti preblizu Sonca in jih je tako nemogoče opazovati. Messierjev maraton je tekmovanje astronomov v iskanju Messierjevih objektov. Zmaga pripada tistemu, ki jih najde največ.