Spika, marec 2023

18. marca bo v Trnovem pri Novi Gorici tradicionalni Messierjev maraton (rezervni termin je 25. marec). Vabljeni v čim večjem številu! Lahko se pomerite v tekmovanju in skušate poiskati čim več Messierjevih objektov (moto tekmovanja je olimpijski: pomembno je sodelovati in ne zmagati), lahko pa pridete samo kot gledalci in opazovalci. Posebej vabljeni vsi, ki nas neprestano sprašujete, kakšen teleskop naj bi kupili zase, za svojega otroka ali vnučka. Srečanje v Trnovem je idealna priložnost, da vidite različne teleskope na delu, da se pomenite z izkušenimi in manj izkušenimi amaterji, da spoznate še vso drugo spremljevalno opazovalno in snemalno opremo. Naši astronomi amaterji so prijazni in vam bodo z veseljem odgovorili na vsa vaša vprašanja.

Spika, ki bo kmalu v vašem poštnem nabiralniku, prinaša pregledni članek o vseh najpogostejših vrstah okularjev, ki se po normalnih cenah dobijo na tržišču. V njem smo vam skušali na preprost način povedati, na kaj morate biti pozorni, ko boste kupovali ta nenadomestljiv kos opazovalne opreme.

Ponovno vas skušamo navdušiti nad opazovanjem in fotografiranjem Lunine pepelnate svetlobe. Primerno za vse, še posebej za tiste, ki (še) nimate teleskopa.

V Spikinem izzivu pa vas tokrat na opazovanje izmuzljive galaksije NGC 4236 vabita nemška amaterska astronoma Michael Fritz in Klaus-Peter Schröder, mi pa smo njun članek opremili z dobro iskano karto.

Tu so še vse stalne rubrike vključno z maratonskima serijama o Luni in filozofiji astronomije. Zanimivega branja vam tako ne bo manjkalo, a še najbolj veseli bomo, če vas bo Spikina vsebina zvabila pod nočno nebo. Bistvo amaterske astronomije je namreč v opazovanju vseh čudes, ki nam jih ponuja vesolje!     

Kazalo marec 2023:
101 novice
107 novice: Potrditev uspešnosti misije DART
110 iz zgodovine: Deset knjig, ki so imele največji vpliv na razvoj astronomije
114 filozofija astronomije: Vesoljski prostor-čas
116 efemeride za april
Večerno nebo v aprilu, 116
Sonce in Luna v aprilu, 122
Planeti v aprilu, 123
124 kometi: Predstava na malem odru
127 kometi v februarju, marcu in aprilu
128 amaterji: Lunina pepelnata svetloba
129 Spikin vizualni izziv: spiralna galaksija s prečko NGC 4236
131 kometi: Vizualna avantura na treh terenih: lov na komet C/2023 E3 (ZTF)
133 luna in jaz: Središčni neopisanci – 1. del
137 opazovalna oprema: Okularji: kaj moramo vedeti pred nakupom?
142 amaterji: Izzivi za Omegona