Motorizirano filtrsko kolo za astrofografijo – XAGYL 5 x 1.25″

Ko se resno podamo v svet astrofotografije, kmalu ugotovimo, da pri uporabi najbolj popularnih monokromatskih astrokamer potrebujemo še različne filtre (L, R, G, B, H-alfa, O3, S2, itd.) in ja, prej ko slej potrebujemo tudi motorizirano filtrsko kolo. Le kdo od nas si resnično želi v mrzli noči ročno vrteti filtrsko kolo? Začetniško motorizirano filtrsko kolo za večino bolj popularnih kamere je takšno, ki nam omogoča namestitev vsaj 5 različnih 1,25″ filtrov, je majhno in lahko, ima čim manj kablov, ne potrebuje ločenega napajanja in je cenovno dostopno. Ja, prav ste ugotovili, prav takšnega vam bomo predstavili v tem Spikinem testu. Kanadski proizvajalec XAGYL Communications med svojimi izdelki za astrofotografijo ponuja tudi filtrsko kolo za 5 različnih 1.25″ filtrov. To filtrsko kolo je majno in lahko, vsa komunikacija in napajanje poteka preko enega USB kabla, ima ASCOM gonilnike in – kar je najbolj pomembno – je izredno natančno.

filtrsko-kolo-xagyl

XAGYL 5 x 1.25″ filtrsko kolo ima dimenzije le 11,4 x 11,9 centimetra, debelo je samo 1,7 centimetra, tehta pa 260 gramov. Izredno tanko ohišje ga uvršča med najtanjša motorizirana filtrska kolesa, ki so dostopna na tržišču. Skupaj z nastavki podaljša optično pot za skromnih 19 milimetrov, tako da nimamo morebitnih težav pri ostrenju slike.

Na sprednji strani odvijemo nekaj vijakov in odstranimo ohišje. V notranjosti se skriva kolo, v katerega lahko pritrdimo 5 filtrov z navojem M28,5 x 0,6 ali M28,5 x 0,5 (tip navoja definiramo ob samem naročilu). Ohišje samih filtrov ne sme biti debelejše od 11 milimetrov. Ko filtre ustrezno namestimo, ponovno pritrdimo ohišje in potrebne nastavke. V kompletu so adapter za T2 navoj, adapter za C navoj in 1,25″ adapter. Ker ima ohišje standardne T2 navoje, nam omogoča široko izbiro in uporabo različnih adapterjev, ki so na tržišču. Filtrsko kolo je zelo primerno za priljubljene planetarne in deepsky kamere, kot so npr. Basler Ace, ZWO ASI, ATIK, Moravian, SBIG, itd. V našem testu smo jo uporabljali v kombinaciji s priljubljeno planetarno kamero ASI120MM-S  ter ASH korektorjem atmosferske disperzije in v obdobju testiranja povsem nove kamere ASI174MM Cool.

filter-whell-asi174cool

Filtrsko kolo z računalnikom povežemo s priloženim 3-metrskim USB kablom, namestimo ASCOM gonilnike, ki jih dobimo na spletni strani proizvajalca in že ga lahko uporabljamo z različnimi računalniškimi programi (npr. FireCapture, MaximDL, itd.). In ja, prav ste ugotovili, ne potrebujemo nobenega dodatnega kabla za napajanje filtrskega kolesa – napajanje in komunikacija s filtrskim kolesom poteka prek USB kabla.
Programska oprema filtrskega kolesa XAGYLOb nakupu XAGYL 5 x 1.25″ filtrskega kolesa v kompletu dobimo še eno majhno presenečenje. To je dark filter! Ta filter bo prav prišel vsem tistim, ki pri kameri nimajo vgrajenih mehanskih zaklopov. Ko želimo s takšno kamero posneti DARK-e v programu, kjer upravljamo kamero in filter, izberemo npr. Dark filter in pričnemo s snemanjem DARK-ov. Teleskopa pa pri tem zaradi vpada svetlobe ni potrebno pokrivati. Zelo priročna rešitev!

filtrsko-kolo-xagyl-dark

Uporaba Xagyl Filtrskega kolesa je res zelo enostavna. In kaj bi, kot uporabniki, zapisali po koncu tega testa? Filtrsko kolo je  kakovostno in lepo izdelano, programska oprema nam omogoča napredno konfiguracijo filtrskega kolesa in kasnejšo enostavno uporabo v različnih astronomskih programih. Kar pa je na koncu za uporabnika najbolj pomembno – na našo zahtevo se izbran filter hitro ustavi tam, kjer se mora, točno pred čipom kamere!

xagy-deepsky

Kaj bi izboljšali? Proizvajalcu bi predlagali, da tudi pri tem modelu poišče kakšno inovativno rešitev za hitro menjavo filtrov, kot so to predvideli pri ostalih, njihovih večjih filtrskih kolesih. Takšna vratca nam namreč omogočajo, da zaradi menjave filtra ni potrebno odstranjevati celotnega sprednjega ohišja.

Kanadski proizvajalec XAGYL Communications poleg osnovnega modela, filtrskega kolesa za 5 x 1.25″ ponuja filtrska kolesa še za 8 x 1.25″ ter 5 x 2″.