Novo! Na trg je prišel izjemno kvaliteten mini astrograf RedCat 51

Da je Spika revija svetovnega formata, verjetno ni potrebno posebej razlagati, vsebinsko in pa tudi po kvaliteti jo prekašajo le redke. To seveda pogosto opazijo tudi kakšni proizvajalci astronomske opreme. Januarja nam je William Yang v uredništvo poslal sporoč ilo in obenem tudi obvestilo, da bodo v podjetju William Optics februarja 2019 na tržišče poslali majhen, kvaliteten in zelo priročen štirilečni apokromat, ki so ga poimenovali RedCat 51 (Rdeča- Mačka). Priložnost smo seveda takoj izkoristili in gospodu Williamu zastavili še nekaj dodatnih vprašanj, predvsem zato, ker številni bralci uporabljate proizvode podjetja William Optics, tudi naš Boris za svoje znamenite spominske fotografije! Pri nas so zelo popularni njihovi majhni, kvalitetni refraktorji, okularji in prizme, pa tudi nastavki za udobno dvoočesno opazovanje, tako imenovani bino-viewerji.

William Yang, najprej se vam zahvaljujemo, da ste nas opozorili na vaš nov izdelek, ki je pri nas v uredništvu takoj vzbudil pozornost. Lahko rečemo, da ste srce in duša podjetja William Optics. Na kratko nam opišite ustanovitev in razvoj podjetja. Prav ste povedali, podjetje William Optics sem ustanovil že daljnega leta 1996. Razlogov je bilo več, zagotovo pa so me zelo navdušili obiski priznanih podjetij na Japonskem, kot so Takahashi, Showa in drugih. Ko me je generalni direktor podjetja Takahashi odpeljal na ogled tovarne in mi pokazal, kako izdelujejo svoje vrhunske teleskope, je padla dokončna odločitev. Uresničil bom svoje sanje! Ker sem vedel, da imam znanje in voljo, sem od vsega začetka verjel v uspeh. Moj cilj je bil izdelovati cenovno dostopne in hkrati vrhunske teleskope, na katere bodo njihovi lastniki ponosni, pa ne samo to, ki jih bodo z veseljem uporabljali. Kasneje smo z razvojem v naš prodajni program dodajali še dodatno optično opremo, kot so okularji, prizme, daljnogledi in podobno. Od leta 1996 pa vse do danes se moja miselnost ni veliko spremenila, še vedno sledim svoji osnovni filozofiji. Danes smo na trgu navzoči z več kot 70 pooblaščenimi prodajalci v 35 državah po svetu, našo proizvodnjo za optične in mehanske dele pa imamo v najbolj razvitih državah (ZDA, Nemčija, Japonska, Rusija, Tajvan). Delamo dobro in rezultati so razumljivo dobri.

William Yang s sinovoma, ki sta seveda navdušena ljubiteljska astronoma.

Danes je boj za prevlado na astronomskem tržišču z različnimi izdelki izredno hud. Kakšna je vaša filozofija? Kaj je tisto, kar vas postavlja pred ostale?
Naša filozofija je zelo preprosta: »Več kakovosti za manj denarja«. In s to filozofijo izdelujemo astronomsko opremo, ki je v dosegu praktič no vsakega žepa. Paradni konj so seveda odlični APO refraktorji, ki so dostopni prav vsem. Ker pa je danes nočno nebo vse bolj svetlobno onesnaženo in se je pogosto do lokacije s temnim nebom potrebno tudi odpeljati, ponujamo majhne, odlične refraktorje, ki so se doslej odlično odrezali. So prijazni do potovanj, kompaktni in praktič no takoj pripravljeni za uporabo.

Meglico Carina, eno največjih in najsvetlejših meglic na nočnem nebu posneta z RedCat 51. Foto: Wei-Hao Wang

Kakšne proizvode načrtujete za prihodnje?
Seveda neprestano načrtujemo kaj novega, saj razvoj ne sme nikoli zastati. Zato vam lahko zagotavljam, da bomo še naprej proizvajali odlične optične inštrumente, tako za čiste začetnike, kot tudi tiste, ki po kvaliteti sodijo v sam vrh. V letu 2018 je bil naš najbolj prodajan model refraktor Zenithstar 61 APO. Prav ta refraktor je odlična izbira za vsakega, ki se podaja v svet astrofotografije. V letu 2019 pa, kot ste napovedali že v uvodu, prihaja naša nova inovacija – RedCat 51, kmalu za njim pa še nekaj modelov, ki pa naj zaenkrat ostanejo še skrivnost. Zagotovo pa vas obvestimo med prvimi.

Nam lahko poveste kaj več o modelu RedCat 51?
Zgodba o RedCat 51 se je začela z idejo, da bi ustvarili idealen refraktor predvsem za potrebe astrofotografije – kompakten, lahek in s hitrim, kratkogoriščnim APO objektivom, ki bo po karakteristikah veliko boljši od komercialnih objektivov (Canon, Nikon …). RedCat 51 ima edinstven Petzvalov dizajn, uporabljeno pa je steklo najvišjega kakovostnega razreda (FPL53 in FPL51), kar zagotavlja najboljšo korekcijo barv in kar je ključno, izjemno kakovost slike. Eleganten in izredno kakovosten refraktor je opremljen še z našim inovativnim pokrovčkom – Bahtinovo masko za ostrenje slik, izredno kvalitetnim spiralnim (helix) fokuserjem, kar uporabniku v kombinaciji s prej omenjeno masko zagotavljaj izjemno hitro in natančno ostrenje pri hitrem goriščnem razmerju f/4,9 (250 milimetrov). Na sami optični enoti pa je tudi ročni rotator polja, da lahko objekt med fotografiranjem zavrtimo tako, da le ta najbolj optimalno pokriva naš slikovni senzor. Na kratko pa bi lahko rekel, da je RedCat 51 res kot mačka … mehek, lahek in edinstven s kot kremplji ostro in hitro optiko za odlično kakovost slike, po drugi strani pa prilagodljiva, vsestranska in izredno stabilna mehanika. Poudaril bi še, da v tem cenovnem razredu ne boste našli komercialnega objektiva, ki bi zagotavljal tako kvalitetno sliko zvezd po celem polju.

Na trgu lahko najdemo nekaj praktično zelo podobnih optičnih sistemov, kot je RedCat 51. Med astrofotografi je zelo dobro poznan Borg 55FL ali Vixen FL55ss! So ti optični sistemi med seboj primerljivi| Kaj po vašem mnenju RedCat 51 postavi korak pred konkurenco?
Po osnovnih karakteristikah so na nek način primerljivi. Toda Red- Cat 51 je v primerjavi s prej omenjenima Borg 55FL in Vixen FL55ss polovico cenejši, prav tako pa RedCat 51 v kompletu prinaša številne dodatke (torba, rotator polja, ArcaSwiss/Vixen montažna ploščica). Ko boste ob bok drug ob drugega postavili vse tri, boste takoj ugotovili, da je RedCat 51 oblikovan veliko bolj dovršeno, uporabljeni pa so izključno kovinski deli brez cenene plastike. Sedaj pa še ključni podatek, ki sem ga že poudaril. RedCat 51 bo zagotavljal odlično kvaliteto slike po celotnem polju, tudi na običajno kritičnih vogalih. Red- Cat 51 lahko po kvaliteti optike primerjamo s slovitim Takahashijem FSQ106. Tisti, ki poznajo ta optični sistem, vedo, o čem govorim.Tehnične karakteristike RedCat 51

  • vhodna odprtina: 51 milimetrov
  • gorišče: 250 milimetrov
  • goriščno razmerje: f\4,9
  • korigirano polje: φ 44 milimetrov
  • teža: 1,3 kilograma
  • dolžina optične cevi: 210 milimetrov
  • optični sistem: Petzval (4 leče), steklo FPL53 in FPL51
  • dodatki: Bahtinova maska, ročni rotator polja, ploščica Vixen in Arca-Swiss
  • shranjevanje: priročna torba
  • barva: na voljo sta dve kombinaciji rdeča\črna ter bela\zlata

V Sloveniji je kar nekaj vaših uporabnikov. Kaj bi jim sporočili?
Seveda se zahvaljujemo vsem našim zadovoljnim kupcem v Sloveniji za njihovo podporo v vseh teh letih. Prav vi ste navdih za naše vse bolj in bolj inovativne izdelke. Iz William Optics vam želimo veliko jasnih noči, predvsem pa nestrpno pričakujemo prvo sliko, posneto z RedCat 51 iz Slovenije.

Znamenita meglica Rozeta, posneta z RedCat 51, kamero ASI1600 ter filtri S2, O3 in H-alfa. Skupna osvetlitev je bila le skromnih 135 minut. Foto: fotoarhiv podjetja William Optics

Komu je RedCat51 namenjen?

Morda se sprašujete, komu je ta kratkogoriščni optični sistem, ki smo ga v sodelovanju z William Optics predstavili, sploh namenjen? Na kratko lahko rečemo, da vsem, ki jih zanima astrofotografija, vsem, ki jih zanima širokokotna astrofotografija, predvsem pa tistim, ki pogosteje hodite na kakšna potovanja, in vsem tistim, ki želite običajno zelo problematične komercialne foto objektive za potrebe astrofotografije zamenjati z nečim, kar bo dalo najboljše možne rezultate. Andrej Guštin je v svojih člankih lepo opisal tegobe, s katerimi se srečujemo pri komercialnih foto objektivih. Tudi sam lahko potrdim, da sem v tem cenovnem razredu preizkusil kar nekaj objektivov in žal, zvezde res ne oproščajo. S težavami, ki so zelo nazorno opisane v omenjenih člankih, se z uporabo RedCat 51 ne bomo nikoli srečali. Vsaj tako obljublja proizvajalec. Mi pa vam obljubljamo, da bomo ta optični sistem, takoj ko ga dobimo v uredništvo, tudi sami testirali s kamero s slikovnim senzorjem polnega formata in potrdili ali ovrgli zapisane trditve.