Spika, maj 2023

Maja mineva 30 let od začetka izhajanja Spike. Lep jubilej, ki pa ga brez vas, zvesti bralci in naročniki, ne bi bilo! Hvala za vsa ta leta zvestobe.

Naši lunatiki pa maja obeležujejo že stoto nadaljevanje serije luna in jaz s pomenljivim naslovom Stotka in konec? Upamo da ne, saj je nadaljevanka med bralci zelo popularna, po njeni zaslugi pa se je poznavanje naše bližnje vesoljske sosede med ljubiteljskimi astronomi močno povečalo.

Za vse, ki radi opazujete, smo pripravili Spikin izziv z Levovimi galaksijami in predstavitev razsute kopice M 6 v Škorpijonovem delu poletne Rimske ceste. V Levu je kar nekaj galaksij, ki so vidne že z daljnogledom 10×50. Tokrat vas izzivamo »z drugim« trojčkom, ki je za opazovanje s tako majhnim instrumentom nekoliko bolj zahteven. Zato pa se rubriki reče izziv!

Matej je pripravil pregled lanske in letošnje sezone Marsove opozicije. Kljub težavam z vremenom mu je uspela lepa galerija sosednjega planeta s številnimi podrobnostmi na njegovem površju. Poleg tega pa je nanizal še nekaj nasvetov, kako lahko tudi vi postanete vrhunski planetarni astrofotograf.

Naš filozof, ki počasi zaključuje svojo serijo o filozofiji astronomije, se tokrat ukvarja s filozofijo kvantne mehanike. Iz njegovih prispevkov je nastala knjiga Kozmologija, filozofija astronomije, ki jo lahko Spikini naročniki dobite s posebnim popustom. Ker mi obletnice praznujemo delovno!

Tu je še zgodba o kometu E3, poročilo o opazovanju polarnega sija iz Slovenije in drobna zanimivost o narobe obrnjeni mavrici. Kot vidite, vam zanimivega branja ne bo zmanjkalo, a glavni namen Spike je spodbujanje opazovanja neba! Noči so vse bolj tople, zato le obrišite prah s svojih instrumentov in izkoristite vsako jasno noč za opazovanje! S teleskopom, daljnogledom ali s prostim očesom. Vseeno!

Kazalo maj 2023:

197 obletnice: Ob 30-letnici izhajanja Spike
197 novice
205 zanimivosti: Model Osončja v Zadru
206 novice/zanimivosti: Gradnja teleskopov na Luni bi lahko v temeljih spremenila astronomijo
208 zanimivosti: Štiri vulkanska »vroča« mesta našega Osončja
210 filozofija astronomije: Filozofija kvantne mehanike
212 efemeride za junij
Večerno nebo v juniju, 212
Sonce in Luna v juniju, 218
Planeti v juniju, 219
220 kometi: Samo še ena zgodba – repatica E3
225 amaterji: Veliki Jupiter in pritlikavec Merkur
225 zanimivosti: Narobe obrnjena mavrica
226 kometi v aprilu in maju
227 vesoljsko vreme: Polarni sij 23. aprila 2023
228 amaterji: Spikin binokularski izziv: Levove »druge« galaksije
229 luna in jaz: Stotka in konec?
233 amaterji: M 6 – metulj v poletni Rimski cesti
235 planeti: Račun brez krčmarja!