Slovenski astrofotografi: Bogdan Vuk

V tokratni rubriki slovenski astrofotografi se odpravljamo na goriško v Miren, kjer bomo spoznali Bogdana Vuka. Bogdan je med bolj dejavnimi na tem koncu Slovenije, pa tudi sicer zelo aktiven v Facebook skupini Astronomija in astrofotografija.

Poznam ga že nekaj časa in vsakič, ko ga obiščem, z menoj podeli kakšne nove ugotovitve in rešitve, skratka vedno zanimiv sogovornik. Kar bi rad posebej poudaril pa je to, da se je z astronomijo začel aktivno ukvarjati precej pozno, toda dobro izbrana tehnična oprema, njegova predanost, veliko vloženega časa in znanje so zelo hitro dali izjemne rezultate.

Čudovita meglica Trifid je vesoljska študija barvnih kontrastov.

Prav je, da si takšen astrofotograf zasluži mesto tudi v najboljši astronomski reviji, in morda prav po njegovi zaslugi motivacijo dobi še kdo.

Bogdan Vuk ob svojem teleskopu ASKAR FRA600 na katerega je namestil monokromatsko ASI ZWO 1600MM. Za upravljanje vse opreme uporablja ASIAIR Plus.

Bogdan, za začetek nam povej, od kod si? Doma sem na koncu Vipavske doline na nadmorski višini 50 metrov, tako da je treba za malo bolj kakovostno sliko pogosto na kak- šen malo višji hrib v moji bližini. Največkrat se odpravim na Cerje, Kanalski vrh ali celo Nanos.

Meglica Delfin. Ta kozmični mehurček je veliko večji od delfina in ga ženejo hitri vetrovi iz vroče masivne zvezde.

Kako pa si se srečal z astronomijo in kako dolgo se ukvarjaš z njo? Od osnovne šole dalje me je zanimala tehnika, še posebej elektronika, matematika in fizika. Moj prvi hobi je bila elektronika. Pri izbiri študija sem kolebal med elektro fakulteto in matematiko, in ker je bilo v prvem letniku na elektro fakulteti deset izpitov, sem se raje odločil za matematiko, kjer so bili samo trije ☺. S programiranjem sem se srečal med študijem, kar je kasneje postala moja zaposlitev v avtomatizaciji industrijskih procesov, regulaciji hidroelektrarn … Osebni in podobni računalniki v času študija in prvih letih pri Iskri še niso obstajali, zato smo jih skupaj s kolegi enostavno naredili, nekateri delujejo še danes. Tudi astronomija me je vedno zanimala, vendar dlje kot od spremljanja člankov v revijah in potem na internetu nisem prišel, enostavno ni bilo časa. Z upokojitvijo pred par leti pa sem se odločil, da ne bom sedel pred televizorjem, ampak raje pod nebom.

M82 je galaksija rojevanja zvezd s supervetrom. 

Bogdan, to kar si omenil na koncu, je najboljša možna odločitev! Marsikoga navdušuješ s svojimi fotografijami. Kako pa si se srečal z astrofotografijo in kakšno opremo sploh uporabljaš? Začel sem tako kot verjetno večina, s fotoaparatom in Rimsko cesto ter zvezdnimi sledmi. Zvezde so me poklicale in kmalu sem nabavil montažo EQ5 in refraktor Evostar 100ED ter posnel prve slike globokega vesolja. Trenutno uporabljam montažo EQ6-R-Pro, teleskope TS-Optics 200 mm Ritchey-Chrétien Pro RC in refraktor ASKAR FRA600 ter barvno kamero ASI ZWO 294MC in monokromatsko ASI ZWO 1600MM, za vodenje pa računalnik ASIAIR Plus.

Montaža EQ6-R-Pro in teleskop TS-Optics 200 mm Ritchey-Chrétien Pro.

Bi z nami podelil kakšen nasvet? Kako se ti lotevaš astrofotografije in katera orodja uporabljaš? Na začetku fotografiranja sem hotel čimprej posneti čim več objektov, če se je dalo več objektov v eni noči. Seveda slike niso bile najbolj kakovostne. Sedaj delam drugače. Več noči porabim za en sam objekt in potem nastane res dobra slika. Za dobro sliko je potreben dolg čas integracije, šele potem se vidijo podrobnosti. Za sliko SH2-224 (meglica Rižev klobuk) sem na primer porabil 12 noči, skupno 52 snemalnih ur. Svoje slike obdelujem s programi Pixinsight in Photoshop. Pixinsight je zelo dobro namensko orodje za obdelavo astronomskih fotografij, ki za vse nove uporabnike stane 250 EUR, kar je glede na to, kar ti nudi in v primerjavi z astronomsko opremo smešno malo.

Znamenita galaksija z oznako M33.

Astrofotografijo vsak doživlja na svoj način. Kako jo doživljaš ti? Zanima pa me tudi, če se ti zdi astrofotografija zahtevna? Astrofotografija je zahtevna, potrebno je ogromno znanja iz različnih področij, mehanike, optike, elektronike, računalništva in obdelave slik. Za ta hobi je potrebno veliko časa in potrpljenja, na hitro se ne da napravit ničesar, prečute in napol neprespane noči na kakšnem hribu so naporne, vendar je užitek ob pogledu na nebo in ujet trenutek na posneti in obdelani sliki enkraten. Astrofotografija je povezava z naravo, je pogled v vesolje, v stvari, ki jih s prostim očesom ne vidimo.

Drži, kot si povedal! Jaz pa za konec dodam le še to, da si lahko vse Bogdanove slike ogledate tudi na https://www.astrobin.com/use rs/BogdanV/.