Astrofotograf Stojan Golob
Astrofotograf Stojan Golob

Slovenski astrofotografi / Stojan Golob

Če bi se moral na kratko opisati, bi rekel – tipičen Dolenjec. Vseskozi sem živel v Novem mestu, razen nekaj let kot študent v Ljubljani in tisto leto vojske, ki smo jo takrat podarili domovini. Najraje obiščem Gorenjsko, zaradi ljubezni do gora v vseh letnih časih, in ker mi je bil alpinizem dobrih 10 let tako šport kot strast do plezanja po stenah.

Astrofotograf Stojan Golob / galaksija M101
Znamenita galaksija M101.

Kot Dolenjcu mi je v veselje vinograd, ki sem ga prevzel od očeta in pridelovanje cvička zaradi stika z naravo in dobre družbe prijateljev. Eden od hobijev mi je bila že v gimnaziji fotografija. Seveda je to v mojih mladih letih pomenilo črno-belo fotografijo in delo v temnici. Od tu morda izvira moje profesionalno nagnjene do kemije (moja služba) in po drugi strani moj sedanji hobi – astrofotografija.

Zakaj si se začel ukvarjati z astronomijo?

V astronomijo me je brez dvoma ponesel komet Elenin (C/2010 X1 (Elenin)) v letu 2011 ter trditev nekaterih, da lahko prinese pogubljenje nam, Zemljanom. Ker je to sovpadalo tudi z jedrsko nesrečo na Japonskem v Fukušimi, sem se odločil, da zadevi pridem do dna. Kupil sem reflektor 200 mm f/5 tipa Newton in začel z opazovanji.

Astrofotograf Stojan Golob / slike kometov
Trdno verjamem, da je pojav kometa povsem električne narave, in da v vsem vesolju vlada fizika plazme.

Zanimanje za komete je ostalo, ne samo kot fotograf, ampak tudi strokovno rad prebiram znanstvene članke na to temo. Trdno verjamem, da je pojav kometa povsem električne narave, in da v vsem vesolju vlada fizika plazme.

Nebo sem začel – tako kot večina drugih – snemati z DSLR fotoaparatom Canon 7d, sedaj pa se trudim z barvno hlajeno kamero ZWO ASI294 MC. Razlika v kakovosti je velika, čeprav so postopki isti, tako za eno kot drugo. Moj glavni teleskop za astrofotografijo je Ritchey- Chretien z objektivom 152 milimetrov in goriščem 1370 milimetrov. Da lažje fotografiram, uporabim še 0,67 reducer (dodatna leča), ki skrajša gorišče na 900 milimetrov, da dobim bolj ugodno efektivno goriščno razmerje f/6.

Astrofotograf Stojan Golob / teleskop za opazovanje planetov
317-milimetrski f/5,1 Newton teleskop lastne izdelave za opazovanje planetov.

V teh desetih letih sem veliko snemal tudi Luno in planete, ker sem imel v lasti planetarni teleskop Maksutov 2700 mm f/15, sedaj pa ga je nadomestil 317-milimetrski f/5,1 Newton lastne izdelave, ki žal zaradi teže in velikosti le malokrat pride v uporabo – v povprečju le trikrat na leto.

Kje največ fotografiraš?

Moje običajno snemanje nočnega neba opravim na svojem vikendu na Debencu, kjer je temno nebo, zaradi višje lege (500 metrov nad morjem) pa tudi boljša vidljivost. Izzivov mi ne zmanjka, trenutno veliko snemam nezvezdne objekte, naslednji izziv bodo spremenljive zvezde, morda že v naslednjem mesecu posnamem kako svetlobno krivuljo.

Astrofotograf Stojan Golob / galaksiji M81 in M82
Na desni je z modrimi spiralnimi rokavi obdana spiralna galaksija M81. Na levi je z rdečim plinom in oblaki prahu poudarjena nepravilna galaksija M82.

Kaj bi svetoval začetnku?

Če bi kaj svetoval začetnikom v astrofotografiji je to, da potrebujejo veliko potrpežljivosti in vztrajnosti, da jim po nekaj letih uspe narediti dobro fotografijo, žal pa tudi kar nekaj denarja za dobro opremo.