Spika, januar 2023

Leto je naokoli in pred nami je prva, januarska številka XXXI. letnika.

Kar takoj naj vas opozorimo na komet C/2022 E3 (ZTF), ki obeta, da bo v drugi polovici januarja in v začetku februarja dosegel 6. magnitudo ali še kaj več in tako postal eden najsvetlejših v zadnjem obdobju. Glede na vreme, kakršnega imamo zadnje mesece, moramo izkoristiti vsako jasno noč, če ga hočemo videti. Če nam uide, pa bomo lahko zagotovo o njem brali izpod peresa naših dveh strastnih kometarjev, ki ga bosta brez dvoma tudi posnela. Ampak saj že veste, videti v živo ali le brati še zdaleč ni isto … Za opazovanje bo za silo dober tudi lovski daljnogled.

Za vse, ki imate svoj prvi teleskop, pa ne veste, kako bi se lotili neba, smo pripravili natančna navodila za prve korake v svet opazovalne astronomije. Tokrat s pomočjo treh nebesnih teles, ki so vidna tudi s prostim očesom. Morda vam pride prav.

Kot smo obljubili, vam ponujamo planet Uran na večernem nebu. Za vse tiste, ki ne marate ali ne morete ponočevati, je zdaj planet lepo viden na večernem nebu, še pred risanko za lahko noč.

Prava paša za oči je tokratna galerija, v kateri nam Gorazd kaže lanski pridelek med optičnimi pojavi v atmosferi, ki jih je uspel ujeti.

Tu sta seveda še nepogrešljivi maratonski stalni rubriki o Luni in filozofija astronomije. Slednja se počasi izteka, v uredništvu pa že pripravljamo knjigo, v kateri bodo zbrani vsi članki na to temo, ki so izhajali vse od leta 2018. Knjiga naj bi izšla maja, o možnosti cenejšega prednaročila pa vas bomo v Spiki še pravočasno obvestili. Tako. Obrišite prah s teleskopov in se pripravite na prihajajoči komet, ki ga nikoli več ne boste videli, saj se bo k nam vrnil šele čez kakšnih 50.000 let.

Kazalo januar 2023:

5 novice
12 novice: Po Mariji Strojnik poimenovali knjižnico
14 iz zgodovine: Kopernik in vipavski baron Žiga Herberstein
16 filozofija astronomije: Neznani Einstein in (ne)znanost
19 efemeride za februar
Večerno nebo v februarju, 19
Sonce in Luna v februarju, 28
Planeti v februarju, 29
23 letno kazalo 2022
30 osnove: Kako začeti z astronomskimi opazovanji?
34 amaterji: Mars v opoziciji z Luno v zenitu
35 planeti: Uran na večernem nebu
36 efemeride: Vidnost Jupitrove Rdeče pege v januarju in februarju
37 luna in jaz: Ženske na Luni – IV
41 meteorski roji: Geminidi 2022
42 kometi v januarju in februarju
44 galerija: Gorazd Bizjan: Optični pojavi v atmosferi