Test: Mini Dobson Omegon N 102\640 / začetniški teleskop

Tudi v tako veliki astronomski reviji, kot je naša Spika, si tu in tam prostor zasluži tudi kakšen majhen teleskop, takšen, ki »resnih« sploh ne zanima. Morda pa, le kdo bi vedel? Pogosto me namreč kličejo babice in starši mlajših otrok z vedno istim vprašanjem: »Kakšen teleskop je primeren za otroka, ki ga zanima astronomija, pa da malo pogleda Luno?«

Ker pač nisem ravno trgovec na debelo in ker astronomija predstavlja velik del mojega življenja, le težko kaj predlagam, sploh če nečesa takega še nikoli nisem imel v rokah ali pod nebom. Verjamem, da veliki trgovci prodajo, pa tudi če je klump, smo pa tudi takšni, ki v to zgodbo ne verjamemo.

Astronomija je prečudovita in vsem, ki posegajo po teleskopih nižjega cenovnega razreda, je potrebno jasno povedati, kaj bodo dobili in kaj lahko pričakujejo. Sam verjamem, da je v cenovnem razredu tam do 200 EUR še vedno najboljša naložba nek manjši teleskop tipa Dobson, ker je enostaven za uporabo, tudi za najmlajše uporabnike. In če po nekaj mesecih pristane na polici, ne zavzame veliko prostora.

Kje lahko kupim takšen teleskop? Predlagamo, da nas kontaktirate.

Kot sem zapisal, pa lažje svetujem, če sem nekaj preizkusil na terenu in videl na lastne oči. Pretekli tedni mi niso dali miru, zato sem v roke vzel mini Dobson Omegon N 102/640 in naredil nekakšen mini test za veliko astronomko revijo. Bliža se čas obdarovanj in tovrstnih vprašanj bo zagotovo spet veliko!

Opazovanje s teleskopom DOBSON OMEGON N 102\640.

MINI DOBSON OMEGON N 102\640

Teleskop dobimo v lični kartonski embalaži (dodamo še veliko rdečo pentljo in darilo je nared!) že popolnoma sestavljenega in pripravljenega za uporabo, namestiti je potrebno le iskalo z rdečo piko in okular.

Primarno zrcalo je veliko 102 milimetra in ima goriščno razmerje f/6,27, kar nam da goriščno razdaljo 640 milimetrov. Optična cev je kovinska, celica primarnega zrcala nam omogoča kolimacijo, pajek oziroma držalo sekundarnega zrcala je trdno vpeto in nam prav tako omogoča spreminjanje naklona samega zrcala.

Fokuser je izdelan za 1,25-inčne okularje in je primeren cenovnemu razredu teleskopa.

Na primarnem zrcalu je tudi ustrezna oznaka, ki nam omogoča lažjo kolimacijo, na primer z laserskim kolimatorjem. Veliko teleskopov tega cenovnega razreda tega nima oziroma kolimacija sploh ni možna. Fokuser je izdelan za 1,25-inčne okularje in je primeren cenovnemu razredu teleskopa – ni slab, a to ni nek presežek mehanike. Svojo nalogo opravlja, kar je najbolj pomembno.

Trdim lahko, da je 102-milimetrsko zrcalo zadovoljive kvalitete, da nam omogoča opazovanje Lune, planetov našega Osončja in tudi objektov globokega vesolja.

Trdim lahko, da je 102-milimetrsko zrcalo zadovoljive kvalitete, da nam omogoča opazovanje Lune, planetov našega Osončja in tudi objektov globokega vesolja. Ta mali teleskop zbere 212- krat več svetlobe kot naše oko, kar vsekakor ni zanemarljivo. To nam omogoča dobro opazovanje objektov, kot so Orionova meglica, Plejade, Andromedina galaksija, svetlih kroglastih kopic in še bi lahko naštevali, tudi planetarno meglico M 57 lahko vidimo, le veliko prakse potrebujemo, da jo najdemo.

Brez težav lahko opazujemo Saturnove obroče ali pasove oblakov na plinastem velikanu Jupitru, pri obeh tudi ples njunih najsvetlejših lun. Vidimo seveda tudi druge planete, a za tako mali teleskop niso prav hvaležni.
Je pa zato z dokupljenim AstroSolar filtrom teleskop nadvse primeren za opazovanje Sončevih peg. Nameščen je na namizni mini Dobsonovi montaži, ki je narejena iz lesa, kvalitetno izdelana, pobarvana, opremljena z nosilcem za okularje.

Upravljane takšnega teleskopa je zares sila enostavno, opazovanje pa, če ga postavimo na mizico, udobno in brez nezaželenih tresljajev. Pomikanje teleskopa teče povsem gladko. Če sem pošten, sem presenečen nad lepo izdelanim stojalom.

Okularji in opazovanje z mini teleskopom

Daleč najslabši del kompleta so kot po pravilu okularji. Toda iskreno, če vemo, da dober okular stane tudi 200 evrov in več, kako lahko potem pričakujemo kaj drugega? Okularji pri tem zrcalnem teleskopu poskrbijo, da so v zornem polju vse optične napake, ki si jih lahko zamislimo, tudi modra Luna.

Cenena plastika, majhno vidno polje! V kompletu pride 20-milimetrski (32-kratna povečava) in 6-milimetrski (106-kratna povečava) okular in še 3X Barlow leča.

Cenena plastika, majhno vidno polje! V kompletu pride 20-milimetrski (32-kratna povečava) in 6-milimetrski (106-kratna povečava) okular in še 3X Barlow leča. Če rečem, da so res bolj za prvo silo, je to še milo rečeno. Vsakemu uporabniku tega teleskopa priporočam, da če je le možno, dokupi vsaj dva malo boljša, še vedno neka osnova okularja in slika bo neprimerno boljša.

Polička za okularje.

Ko sem sam sprva uporabil priložene okularje, sem bil kar malo razočaran, potem pa sem vstavil dva boljša okularja! In glej ga, zlomka, kot da to ni več isti teleskop. Polje brez posebno izstopajočih optičnih napak!

Je vredno dokupiti boljše okularje za nekaj deset evrov? To v presojo prepuščam vsakemu uporabniku. Ko sem tisti večer doma na terasi teleskop postavil na mizo, nisem pričakoval nič posebnega, na koncu pa me je ta mali teleskop ob uporabi boljših okularjev nekako nepričakovano zadovoljil.

Ali je MINI DOBSON OMEGON N 102\640 dober začetniki teleskop?

Tako sem mnenja, da lahko takšen teleskop brez slabe vesti predlagam vsaki babici ali staršem, ki bi radi potešili željo po opazovanju svojega vnučka ali otroka. Morda pa pride prav tudi kakšnemu bolj izkušenemu astronomu, ki rad veliko potuje, saj mali Dobson ne potrebuje veliko prostora. In prav zanimivo bi bilo, če bi se kdo od izkušenih opazovalcev z njim pomeril na Messierjevem maratonu (Gorazd, tebe mislim). Zakaj pa ne?

Sem mnenja, da lahko takšen teleskop brez slabe vesti predlagam vsaki babici ali staršem, ki bi radi potešili željo po opazovanju svojega vnučka ali otroka.

Teleskop to omogoča, če je le uporabnik dovolj spreten in zna poiskati še kaj drugega razen Lune. Če odmislim priložene okularje, lahko na koncu zapišem, da je teleskop za svojo ceno povsem dober začetniški instrument za prva opazovanja Lune in planetov, sam pa sem bogatejši za nepričakovano novo izkušnjo.