Spika, februar 2019

V tokratni Spiki ne spreglejte rubrike moje mnenje, v kateri Tone Špenko enostavno in brez oklevanja jasno pove to, kar je vsakomur, ki ima malo zdrave pameti, jasno že od nekdaj: Če hočemo zmanjšati svetlobno onesnaženje‘, moramo kakšno luč tudi ugasniti! Brez tega žal ne bo šlo in naša, pa tudi vsa evropska amaterska astronomija se bo slej ko prej utopila v morju luči. Mene pa pri vsem tem tolaži eno samo dejstvo. Svetlobna onesnaženost ni taka, kot so druge, pri katerih traja leta in desetletja, da si narava po koncu zlorabljanja vsaj malo opomore. Pri svetlobni onesnaženosti ta pobegne s hitrostjo 300.000 kilometrov na sekundo tisti hip, ko ugasnemo vse luči! Če bi torej bil družbeni konsenz, da je bolje imeti ponoči nad sabo zvezdno nebo kot umazano-oranžno kupolo svetlobnega smoga, lahko to dosežemo že jutri. Pa žal ne bomo, ker smo podlegli dobro načrtovani kampanji elektro lobijev, da je razsvetljena noč za vse nas mnogo bolj varna. Bi se res mi, ki smo tako pridni, delovni in pošteni, v hipu spremenili v roparje, morilce in posiljevalce, če bi ponoči na samotnih poteh gorela kakšna luč manj? Je res luč tista, ki nas odvrača od kriminala? Premislite! Tako pa iz občinskih proračunov odteka gora denarja, ki bi ga lahko koristneje porabili, na primer za izobraževanje. Tista šola, ki zdaj nima 60 evrov na leto za Spiko, bi na primer ugasnila eno luč, in denar bi bil tu. Čisto enostavno. Še enostavneje, kot če bi ga tiskali! Da to dojameš, ne potrebuješ nobenega doktorata! Samo zdravo pamet.
A zdi se mi, da je ta naša deželica vse bolj podobna sanatoriju, ki ga vodi sestra Ratched in nekaj uniformirancev, mi pa vdano in s hvaležnostjo sprejemamo drobtinice, ki padejo z miz bogatinov. McMurphyja pa od nikoder.
Drugače pa je februarska Spika, tako kot vse doslej, bogata in pestra, da vam branja v tem kratkem mesecu zagotovo ne bo zmanjkalo!

Kazalo februar 2019:
53 moje mnenje: Kdo je uničil temno nebo?
54 novice
64 filozofija astronomije: Newton: prvi znanstvenik in zadnji mag
66 efemeride za marec
Sonce in Luna v marcu, 76
Planeti v marcu, 77
71 letno kazalo 2018
78 astrofotografija: Zvezde ne oproščajo: III. del: test Samyang 85 mm f/1,4 AS IF UMC (preberite še I. in II. del)
82 kometi v februarju in marcu
83 Luna in jaz: »Južno od Hollywooda«
87 astrofotografija: Novo! Mini astrograf RedCat 51
89 lunin mrk: Popolni Lunin mrk na Livku nad Kobaridom
90 meteorski roji/amaterji: Zimski utrinki in mrknjeni mrk
91 amaterji: Planetarna meglica NGC 2440 v ozvezdju Krme
92 samogradnja: Model Sonce-Zemlja-Luna
94 astronomija in šola/osnove: To in ono: I pojavi – 8
95 sonce: 200 plus