Astronomska revija Spika, februar 2021

Spika, februar 2021

Korona jemlje svoj davek tudi v astronomiji. Večina observatorijev je še vedno zaprtih, letalska potovanja med državami so otežena če ne kar prepovedana, pretoka ljudi med Evropo in južnimi observatoriji v Čilu praktično ni več. To se pozna v pomanjkanju novic, ki jih na spletnih straneh naberemo komaj za prgišče. So pa zato toliko bolj aktivni naši stalni sodelavci, ki so tudi za tokratno številko pripravili osupljive reči.

Največji lokalpatriot med astronomi, naš vrli Medvodčan, je doživel nepozabno srečanje s pojavi v megleni atmosferi in to na medvoškem nebu! V galeriji lahko vidite tudi vi, kaj vse je posnel.

Predstavljamo vam predlog nove misije, ki naj bi po tridesetih letih ponovno obiskala Triton in Neptun. Je v ožjem krogu favoritov in upajmo, da jo bodo izbrali.

V članku Hiša astronomije lahko berete, kako se popularizacije lotevajo v Nemčiji.

Filozof pa nam končno pojasni, kaj je to zlatolaskino območje okoli zvezd, ki mu mi po navadi pravimo življenjski pas.

Za vse opazovalce imamo seznam kometov, za katere že vemo, da bodo v prisončju letos, ter predloga za opazovanje spremenljivke Hi Laboda in/ali asteroida 4Vesta. Tu je še nekaj dvojnih zvezd pomladnega neba, ki so primerne za testiranje ostrega vida in predstavitev južnjaške lepotice, ki se počasi poslavlja z našega neba.

V teh osamitvenih časih si je dobro krajšati čas z ročnimi deli. Zato vam predlagamo, da si izdelate camero obscuro. Z njo lahko izvajate zabavne reči, ki so omejene le z vašo domišljijo. Če vam je zmanjka, pa poglejte na splet.

Za tiste, ki raje ležite na kavču in razmišljate o tem in onem, pa je za konec še privlačna zgodba o svetlobi in njenih skrivnostih. In to izpod peresa zobozdravnika. Ne spreglejte!

Vreme nam zadnje čase res ni naklonjeno, a prihaja pomlad in z njo Sonce in modro nebo, ponoči pa zvezde in med njimi cel kup raznih čudes.

Kazalo februar 2021:
53 novice
58 novice: Misija Trident: k Tritonu in Neptunu
62 astronomija pri drugih: Hiša astronomije
66 filozofija astronomije: Resnična pravljica o Zlatolaski
68 efemeride za marec
Sonce in Luna v marcu, 74
Planeti v marcu, 75
76 efemeride/spremenljivke: Hi Laboda v maksimumu sija
77 efemeride/asteroidi: 4Vesta v opoziciji
78 kometi: Dvanajst
80 nove knjige: Planetarna astronomija (Planetary Astronomy)
81 amaterji: Dvojne zvezde za testiranje ostrega vida
83 amaterji: Konjunkcija med Marsom in Uranom
84 kometi v februarju in marcu
85 luna in jaz: Skriti žarki
89 samogradnja: Solarografija s camero obscuro
91 amaterji: Južnjaška lepotica
92 galerija: Diamantna predstava
94 moje mnenje: Paradoks svetlobe (zasebno razmišljanje o njenih skrivnostih)