Spika, februar 2022

V februarski Spiki že izpolnjujemo novoletne zaobljube. Matej vas skuša navdušiti za nakup večjega teleskopa, ki pa ne stane toliko, da si ga ne bi mogli privoščiti vsi tisti, ki svoj hobi jemljete resno. Sam je pred kratkim prišel do 40-centimetrskega Dobsona, nad katerim je zelo navdušen in bi svoje veselje nad opazovanji rad delil z vami!

To je teleskop tudi za tokratni Spikin izziv, galaksijo Hokejska palica, ki pa se je v odličnih opazovalnih razmerah lahko lotite tudi tisti z manjšimi instrumenti. Izziv nikakor ni lahek in vas bo zaposlil za vso pomlad. Če boste v zorna polja svojih teleskopov kaj ujeli, se priporočamo za kratek komentar.

Ker se Sonce prebuja iz minimuma aktivnosti, nas čaka vse več peg, te pa občasno spremljajo blišči, ki lahko z izbruhi vroče plazme vplivajo tudi na nas na Zemlji. Poglejte, katerih devet geomagnetnih neviht je bilo doslej najmočnejših. Nekaj jih je iz zgodovine, nekaj pa smo jih doživeli tudi mi.

V šoli se bomo tokrat naučili, kako se določa datum velike noči, isti avtor pa nas provokativno sprašuje, če vemo, kako bel je v resnici sneg v temi? Opisan je poučni eksperiment, ki ga lahko izvedete tudi sami in se z njim poveselite s prijatelji. Če bo letos sploh še kaj snega, seveda.

Tu so še nadvse zanimive stalne rubrike, v katerih naš filozof razpreda o tem, kaj je bilo pred velikim pokom, lunatiki pa se že drugič opravičujejo, da so v nadaljevanki o Luni v preteklih 84 nadaljevanjih izpustili nekaj pomembnejših kraterjev. Ja, prav ste prebrali. Če 84 delite z 11, je to najdaljša nadaljevanka v zgodovini Spike, ki traja že skoraj osem let! In prav Luna je tisto nebesno telo, na katerem lahko že z majhnim teleskopom vidimo veliko! Tako. Opremili smo vas z znanjem za male in velike teleskope. Kaj boste z njim storili, pa je vaša stvar. Mi iz uredništva vam želimo le čim več jasnih noči!

Kazalo februar 2022:

53 novice
58 iz zgodovine: Devet najmočnejših geomagnetnih neviht
63 Astronomija v naših šolah (VII)
66 filozofija astronomije: Pred velikim pokom
68 efemeride za marec
Večerno nebo v marcu, 68
Sonce in Luna v marcu, 74
Planeti v marcu, 75
76 teleskopi: Moja štiridesetica (40)!
80 kometi: Nekaj beležk opazovanja kometa A1
82 kometi: Opazovanje kometa C/2021 A1 (Leonard)
83 luna in jaz: »Mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa!« – II.
87 amaterji: Kolinearni planeti
87 efemeride: Pomembnejši astronomski dogodki v letu 2022
88 Spikin izziv: galaksija Hokejska palica
92 amaterji: Saga o Veneri
93 kometi v januarju, februarju in marcu
94 zanimivosti: Kako »bel« je v resnici sneg v temi?