Spika, februar 2023

Tokratno Spiko seveda zaznamuje komet C/2022 E3 (ZTF), ki je doživel tudi širšo medijsko pozornost. In čeprav so se napovedi o njegovem siju uresničile, pa komet 5. magnitude, ki je velik več kot 10 ločnih minut, nikakor ni enostaven za opazovanje s prostim očesom. Doslej smo v uredništvo prejeli le eno zanesljivo poročilo, da je bil viden brez optične pomoči, pa še to tako na meji, da ga brez poznavanja točne lege na nebu ni bilo mogoče opaziti. Tisti, ki so konec januarja odšli pod nočno nebo, da bi na njem videli Zeleni komet, so ostali praznih rok. Žal. Ja, zdaj lahko že iz lastnih izkušenj in ne samo zgodovinskih virov potrdimo, da so Hale-Boppi na našem nebu res redke prikazni.

Kljub temu pa bralci Spike ne boste ostali praznih rok. Med poročili naših opazovalcev posebej izpostavimo Roka Palčiča, ki je komet, v strahu, da nam bo vreme pokvarilo vso predstavo, posnel z najetim teleskopom iz Španije, kasneje pa še z observatorija Rezman. Njegova vrhunska španska slika krasi tokratni naslovnico, tista z Rezmana pa za njo prav nič ne zaostaja. Vse kaže, da smo končno dobili še enega vrhunskega astrofotografa. Rok vam ponuja tudi nekaj nasvetov, kako lahko izboljšate svoj mali amaterski teleskop in slike, posnete z njim. Neprecenljivo!

Prvič se je oglasil Jaša Rebula, ki upa, da sta s kolegico iz Nemčije odkrila novo, še neznano planetarno meglico. Odkritje je uvrščeno na seznam obetavnih, ki ga morajo potrditi še profesionalni astronomi. Če vam je ime znano, to je fant, ki se je šolal na Szomijevih astronomskih taborih v Šalovcih v Prekmurju.

Naš neumorni Matej pa vam tokrat predstavlja filter za opazovanje planetov in Lune, ki vam bo dvignil pritisk, saj bo slika v vašem teleskopu tako kontrastna in čista, da boste mislili, da opazujete z veliko večjo napravo!

Tu so seveda še vse stalne rubrike, ki jih za vas pripravljajo G. U., Filozof in Lunatiki. Za konec pa naj vas opozorimo še na Zgodbo o dveh ljubiteljskih astronomih. Se boste prepoznali v Alfredu ali Štefanu?

Kazalo februar 2023:
53 novice
64 planeti/zanimivosti: Megacunamiji na Marsu
66 filozofija astronomije: Einsteinovska kozmološka znanost
68 efemeride za marec
Večerno nebo v marcu, 68
Sonce in Luna v marcu, 74
Planeti v marcu, 75
76 kometi: Komet E3 z observatorija Rezman
77 kometi: Komet C/2022 E3 (ZTF), moja zgodba
78 kometi: Opazovanje kometa C/2022 E3 (ZTF)
79 kometi: Se obeta bolj zanimivo kometno leto?
80 osnove: Zgodba o dveh ljubiteljskih astronomih
82 opazovalna oprema: Filter za povečanje kontrasta
84 amaterji: Luna in Jupiter 25. januarja 2023: od konjunkcije do apulza
85 luna in jaz: Ženske na Luni – V
89 amaterji: Nova planetarna meglica Klara
90 kometi v februarju in marcu
92 sonce: Sončece, Sončece moje, povej, kako si aktivno!
93 astrofotografija: Izboljšave malega amaterskega teleskopa