Vijaki za enostavno kolimacijo teleskopa tipa Newton in Ritchey-Chrétien

Teleskopi tipa Newton so najbolj pogosti med amaterji doma in po svetu. Pri razmeroma majhnem začetnem vložku v nakup dobimo zmogljiv teleskop, ki nam ob pravilni in skrbni uporabi dolgo služi za različne potrebe. Čeprav so teleskopi tipa Newton zelo priljubljeni, pa ostaja dejstvo, da je še vedno veliko vprašanj okrog pravilne kolimacije. To so izkušnje s terena!

Pogosto slišimo, da je kolimacija težka in zapletena, celo nerazumljiva. Daleč od tega, da je to kvantna fizika, verjamem pa, da je prvič, drugič, morda tretjič težko, potem pa postane rutinsko opravilo, še posebej pri teleskopih, ki so neprestano v transportu. Celoten proces kolimacije smo v Spiki že opisali, zato danes predstavljamo pripomoček / kolimacijske vijake, ki nam kolimacijo močno olajša.

Kolimacijski vijaki za teleskop

Teleskopi proizvajalcev imajo na sekundarnem zrcalu, bolje rečeno na pajku, ki drži sekundarno zrcalo, serijsko vgrajene tri vijake, s katerimi lahko prilagajamo naklon sekundarnega zrcala. Da lahko nastavimo sekundarno zrcalo, potrebujemo običajno ali križni izvijač ali imbus ključ. To je v praksi precej moteče.

Da lahko nastavimo sekundarno zrcalo, potrebujemo običajno ali križni izvijač ali imbus ključ. To je v praksi precej moteče! Enostavneje je z našimi vijaki.

Zvečer gremo na opazovanje, opazimo, da teleskop potrebuje kolimacijo, pri roki pa nimamo primernega ključa ali izvijača. Poleg tega je opletanje s ključem v temi nevarno opravilo, saj nam ob neprevidni uporabi lahko pade v tubus na primarno zrcalo in ga resno opraska ali poškoduje. Še posebej rado se nam to zgodi v mrzlih nočeh, ko imamo premrle prste.

Z novimi kolimacijskimi vijaki enostavno z vsako roko primemo en vijak in ju vrtimo po želji.

Iz prakse vem, da je veliko bolje sočasno vrteti dva vijaka, tako da enega malo popuščamo, drugega pa zategujemo. To je s ključem praktično nemogoče. Z novimi kolimacijskimi vijaki pa enostavno z vsako roko primemo en vijak in ju vrtimo po želji. In kolimacija tako postane enostavno opravilo. V ta namen sem izdelal kolimacijske vijake z veliko glavo, ki jih enostavno nadomestimo z obstoječimi.

Obstoječi vijak odvijemo in vstavimo novega, postopek ponovimo trikrat. Prednosti novih kolimacijskih vijakov je kar nekaj, zagotovo pa je glavna ta, da imajo velike glave, ki nam omogočajo, da nastavitve naklona sekundarnega zrcala izvedemo kar s prsti in za postopek ne potrebujemo nobenega dodatnega orodja.

Obstoječi vijak odvijemo in vstavimo novega, postopek ponovimo trikrat.

Dolžino vijaka lahko prilagodimo vašim potrebam, glave vijakov pa so na voljo v različnih barvah, serijsko v beli ali črni. Opisani kolimacijski vijaki so primerni za teleskope tipa Newton in Ritchey-Chrétien vseh blagovnih znamk.