Spika, marec 2022

Spika, ki vas bo 15. marca pričakala v nabiralniku, vas bo s pestro vsebino zagotovo razveselila. Začenjamo z novo rubriko kje so naši astronomi?, v kateri bomo v krajših intervjujih skušali predstaviti vse naše astronome, ki delujejo v tujini. Ni jih malo, upamo pa, da bodo vsi pripravljeni na sodelovanje. Njihove uspešne zgodbe naj bi bile spodbuda vsem mladim, ki jih zanima študij astronomije.

Filozof se tokrat sprašuje, kaj vse se nahaja onkraj vidnega vesolja in ali bomo lahko sploh kdaj spoznali tiste kraje.

Tokrat je kar nekaj astrofotografskih vsebin. Vincenc Nemanič vas bo v prvem delu svojega prispevka vpeljal v teorijo testiranja ločljivosti optičnih sistemov, v drugem, ki bo sledil aprila, pa pokazal praktični pristop. Kdor ima veselje, se bo lahko s svojimi teleskopi, daljnogledi in fotografskimi objektivi igral celo poletje!

Krištofu Skoku pa je uspelo nemogoče. S preprosto camero obscuro je posnel analeme Sonca. Preberite in ga posnemajte tudi vi!

V pričakovanju Sončevih mrkov, ki nas čakajo do konca desetletja, in prebujanju aktivnosti Sonca v novem, 25. ciklu, predstavljamo filtre za opazovanje Sonca. Tokrat pregledni članek, v naslednjih Spikah pa sledijo predstavitve in testi posameznih filtrov, da se boste lažje odločili za nakup.

Lunatiki so končno odkljukali vse točke seznama Luninih 100 in se svobodno zapodili po Morju mraza. Sledite nadaljevanki, ki jo snemamo že osmo sezono.

Za konec pa še naravna estetika, ki jo lahko pričara mrzlo zimsko vreme in nekaj znanje fizike in kemije. Pomlad prihaja v deželo in dan se je že občutno podaljšal. Ne tarnajte nad vse krajšimi nočmi, raje obrišite prah s svojih teleskopov in jih pripravite za dnevna opazovanja Sonca!

Kazalo marec 2022:

101 moje mnenje: Pandemija in astronomija
101 novice
106 novice: Nov veliki pregled neba: kartiranje vesolja v treh dimenzijah z DESI
108 kje so naši astronomi? Intervju: Marija Strojnik
112 Astronomija v naših šolah (VIII)
114 filozofija astronomije: Onstran vidnega vesolja
116 efemeride za april
Večerno nebo v aprilu, 116
Sonce in Luna v aprilu, 122
Planeti v aprilu, 123
124 astrofotografija: Testiranje ločljivosti optičnega sistema – I
127 kometi: Večer, ko sem skoraj videl štiri komete
128 kometi: Srečanja
130 astrofotografija: Sončeva analema s camero obscuro
131 luna in jaz: Neobremenjeni
135 astronomska oprema: Filtri za varno opazovanje Sonca
140 kometi v marcu in aprilu
141 amaterji: Opazovanje in fotografiranje planeta Uran
142 astronomska oprema: Vijaki za enostavno kolimacijo teleskopa
143 zanimivosti: Krhka zimska lepota – II