Testirali smo: NexYZ triosno univerzalno držalo za pametne telefone

Nekaj dni pred Spikinim srečanjem smo v uredništvo na test prejeli NexYZ, triosno univerzalno držalo za pametne telefone. Ko mi Bojan pod nos pomoli precej veliko škatlo in reče »testiraj in opiši, prosim «, se mu kar malo hudomušno nasmejem, češ kaj že spet za ena »neumnost«! Ko doma odprem škatlo in ko iz nje potegnem čudo od držala, pa moram priznati, da kar malo obnemim. Videl in uporabljal sem že veliko različnih držal, ki pa mehansko, estetsko in z vidika uporabnosti niso bila dobra. Njihova cena pa sploh ni bila nizka. Celestronovo univerzalno držalo za pametne telefone NexYZ je čisto druga pesem! Vsa držala, ki sem jih do sedaj videl, so narejena zelo ceneno, le s težavo kamero postavimo točno nad sredino okularja, da ne govorimo, kako težko je ponoči nekomu za teleskopom razložiti, kako in kaj mora zavrteti.


Pri NexYZ pa je vse skupaj zasnovano tako, da je držalo uporabniku zares prijazno. Če smo pošteni, pri Celestronu niso izumili nič novega, le naredili so dober proizvod (s patentom!), ki uporabniku omogoča enostavno rokovanje in nastavljanje položaja telefona nad okularjem. Držalo ima namreč vgrajene tri gumbe, s katerimi telefon, ko ga vpnemo v držalo, z zobniki in zobatimi letvami pomikamo po treh oseh: levo-desno, naprej-nazaj in gor-dol. Enostavno in natančno, da bolj ne more biti. Ko sem na Spikinem srečanju držalo namestil na teleskop, da so obiskovalci s svojimi (različnimi) telefoni slikali Luno in planete, sem samo dobil potrditev, da je Celestron s tem držalom približal in poenostavil astrofotografijo s pametnim telefonom različnim uporabnikom, predvsem pa tistim, ki jih ljubiteljska astrofotografija pritegne zgolj občasno.

Držalo NexYZ lahko zelo dobro in čvrsto pritrdimo na vsak okular s premerom od 35 do 60 milimetrov (teleskopi, daljnogledi …), s priloženimi vmesniki pa tudi na vsak mikroskop. Na NexYZ lahko vpnemo praktično vse pametne telefone, tudi tiste velike, kot so iPhone 8 Plus in najnovejši Samsung Galaxy. Časi se spreminjajo, z njimi pa tudi naše navade. Danes si ljudje na srečanju poleg pogleda skozi okular seveda še kako želijo to sliko posneti s svojim pametnim telefonom in jo poslati prijateljem in znancem. In res je, da ima danes vsak v žepu mnogo boljšo kamero, kot marsikatera sonda v vesolju. In na koncu ugotoviš, da ni večjega veselja, ko obiskovalci na ekranu svojega telefona zagledajo Luno in njene kraterje. Držalo pa je še posebej uporabno za vse astronomske krožke po šolah, kjer se občasnih opazovanj udeležuje večje število učencev, ki si bodo zdaj lahko enostavno posneli vsak svojo sliko. In cena? V naši spletni trgovini le 59,00 EUR!